Dani hrvatskih svetaca i blaženika – dan bl. Marije od Propetog Isusa Petković u sklopu proslave 100. obljetnice Družbe

Dani hrvatskih svetaca i blaženika – dan bl. Marije od Propetog Isusa Petković u sklopu proslave 100. obljetnice Družbe

Prigodnim uvodnim programom i misnim slavljem u čast bl. Marije od Propetog Isusa Petković koje je predvodio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu Mladen Parlov te dramskom igrom posvećenom Blaženici, u subotu 30. svibnja 2020. održan je program trećega dana 12. Dana hrvatskih svetaca i blaženika. Time je proslavljena 100. obljetnica utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa.

Nakon uvodnih pozdrava župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka, meditativni poetsko-glazbeni pretprogram „Sve što postoji dar je tvoje ljubavi“ posvećen bl. Mariji od Propetog Isusa Petković, a sastavljen od Blaženičinih misli i poruka, izvele su časne sestre Družbe Kćeri Milosrđa.

Slijedilo je misno slavlje koje je predslavio promicatelj Blaženičina štovanja, dekan KBF-a u Splitu prof. dr. Mladen Parlov. Koncelebrirao je ivanićgradski župnik Branko Koretić.

Uvodno je propovjednik, čestitajući Dan državnosti, zahvalio na daru domovine Bogu, Majci Božjoj, Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima.

U propovijedi je, uvodeći u blagdan Duhova, govorio kako je Crkva mjesto u kojem se objavljuje Duh Sveti i da je Crkva bez Duha Svetoga sociološka tvorevina koja se raspada, dok je s Duhom Svetim Crkva živo Kristovo tijelo. „No, mi se opiremo Duhu Svetome jer imamo svoje planove. Problem je u našoj ranjivoj naravi, u grijehu. A Bog ne ispunjava naše želje, već ostvaruje svoja obećanja od kojih je najvredenija vječnost. Ljubav nam je darovama da bude temeljno pravilo našeg života“, naglasio je prof. Parlov predstavljajući izniman život bl. Marije od Propetog Isusa Petković. Podsjetio je da je Blaženica porijeklom iz bogate obitelji s više djece, da je preko oca već u petoj godini imala mistično iskustvo Gospodina i da je ponovno u četrnaestoj godini u svojem Blatu na Korčuli imala mistično iskustvo u kojem je čula pitanje: „Hoćeš li me ljubiti?“ Odgovorila je da hoće, mada nije znala kako bi to točno bilo. Imala je više prosaca, ali nju je vukao samostan. Nije bila sigurna u što je točno Bog zove, ali nije odustajala. Utemeljila je Družbu Kćeri Milosrđa i brinula se o sirotinji. Njezina družba danas je aktivna u 15 zemalja na 3 kontinenta. Propovjednik je naglasio da je Blaženica iza sebe ostavila 15 bilježnica svoje bogate rukopisne ostavštine iz koje se iščitava njena velika duša. „Blaženica je željela samo ono što Bog želi. Kao jedna od najvećih žena u Crkvi željela je samo da se vrši volja Božja, što koštalo da koštalo. A na svojoj je koži mnogo puta doživjela da Bog sve rješava kada se u njega potpuno pouzdamo“ – rekao je prof. Parlov. Govorio je kako je Blaženica pri kraju života imala velikih zdravstvenih problema, moždane udare i visok tlak, kako su je sestre razapinjale, ali da je njena duša ostala divna. Jer je na kraju zapisala: „Isuse, žao mi je što te nisam dovoljno ljubila“, što je odlika svetačkog srca. Prof. Parlov je zaključio da je Blaženica cijeli svoj život darovala drugima te je poručio da svakoga dana dobivamo priliku nesebično ljubiti.

Glazbeni obol misnome slavlju dale su sestre Družbe Kćeri Milosrđa.

Nakon mise pripravnice su izvele dramsku igru „Tvoja uvijeke“ posvećenu Blaženici.

Cjelokupan se program mogao pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije.