[IZVJEŠTAJ] Održane pučke misije u Župi sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu

[IZVJEŠTAJ] Održane pučke misije u Župi sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu

Pučke misije u našoj Župi sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu od 11. do 18. veljače 2024. predvode salezijanci don Damir Stojić, don Mihovil Kurkut, don David Leskovar i don Tomislav Lukač. Svakog dana duhovni nagovori, sveta misa, kateheza i klanjanje, kao i  mogućnost za  svetu  ispovijed.

Nedjelja, 11. veljače 2024.

U nedjelju 11.2. 2024. na inicijativu našeg župnika velečasnog Branka Koretića  i vodstvom Duha Svetoga započele su pučke misije kao poticaj  i duhovna obnova u dolazećem korizmenom vremenu. Svetu misu u 8 sati predvodio je don Damir Stojić, u 10 sati don David Leskovar, a večernju misu u 19 sati don Mihovil Kurkut.

Na misi pro populo don David Leskovar, studentski kapelan, u svojoj nedjeljnoj homiliji tumači ozdravljenje gubavca. Riječ je o ozdravljenju nedodirljivoga kojeg nitko ne želi  ni pogledati. Guba je kod Židova poveznica s čovjekovim grijehom, dok  u Novom zavjetu ista predstavlja bolest duše. Gubavac traži od Isusa očišćenje, a ne ozdravljenje. Punina Isusove poruke temeljena je na činjenici da nas je Isus došao osloboditi od grijeha. Isus čisti od grijeha preko svećenika u sakramentu ispovijedi. Grijeh je, simptomatično bolesti gube,  bijela pjega na ljudskom srcu koja udaljava od našeg identiteta. Identitet je istina da smo stvoreni na sliku Božju. Čovjek ne smije dopustiti da se njegova slabost razvije i procesuira u čireve. Don David  nam postavlja smjernice za dolazeću korizmu: koja je to moja bijela mrlja koja me  udaljava od Boga i bližnjih?

Ponedjeljak, 12. veljače 2024.

U ponedjeljak 12.2.2024. don Mihovil Kurkut održava katehezu na temu  Odgoj djece u obitelji namijenjenu roditeljima, osobito roditeljima prvopričesnika, krizmanika i roditelja koji su nedavno krstili svoju djecu, kao i bračnim parovima i zaručnicima. Don Mihovil Kurkut u svojoj katehezi govori o površnom pristupu ljudima zbog naših predrasuda i unutarnjih predodžbi. Takav iskrivljeni odnos sa stvarnošću povezuje s  iskustvom vjere što često postaje bijeg od stvarnosti. Duhovnost  nikako ne može biti bijeg od problema, nego mjesto suočavanja sa stvarnošću. Don Mihovil Kurkut razlučuje nekoliko vrsta vjernika:

 • vjernici koji su prilagodljivi modernom svijetu i često od tog svijeta preuzimaju i prihvaćaju ono što nije vjera
 • vjernici koji su zadovoljni u svojim malim skupinama gdje su povezani u  molitvi i slavljenju Gospodina, a pri tom ne reagiraju na potrebite
 • vjernici koji burno reagiraju na nepravdu i neprijateljski gledaju na sve što je protivno njihovim stavovima
 • vjernici koji žive Božju riječ da budu sol zemlje i svjetlo svijeta

Don Mihovil Kurkut ističe kako je Crkva jaka onoliko  koliko smo spremni svjedočiti Gospodinovu ljubav.

Utorak, 13. veljače 2024.

U utorak 13.2.2024. katehezu na temu  Božja ljubav – Bog te ljubi predvodi don Damir Stojić.  Kateheza je namijenjena svim aktivnim skupinama u župi. Svojom pjesmom misno slavlje i katehezu oplemenio je sastav mladih Davidias. U duhovnom nagovoru predvoditelj ističe važnost i smisao pučkih misija kao povlačenje kako bismo ostvarili  susret sa živim Isusom. Povezujući pučke misije kao duhovne obnove, don Damir iznosi biblijske primjere duhovnih obnova: od prve duhovne obnove kad Bog traži Adama, preko povlačenja Isusa i učenika Petra i Ivana na Tabor u osamu. Pritom je važno prepoznati Isusa. Na putu u Emaus učenici nisu prepoznali Isusa sve do lomljenja kruha i tumačenja Pisama.

Don Damir Stojić objašnjava ljubav  kroz  različite vrste i razine: od prijateljske ljubavi (philia) preko ljubavi prema ženi (eros), domoljublju (storge), sve do najviše razine ljubavi agape  koju je Krist dao za nas darujući sebe i pritom ne tražeći ništa zauzvrat.

Misno slavlje predvodi don Damir Stojić uz koncelebraciju našeg župnika velečasnog Branka Koretića.

U homiliji predvoditelj misnog slavlja objašnjava  evanđeoski tekst  tumačeći farizejski kvasac kao težnju očuvanja čistoće vjere, a pritom zaboravlja čovjeka u potrebi. Govoreći o Herodovom kvascu ističe vanjske grijehe poput  krađe, prijevare, bluda, psovke i laži.

Nakon misnog slavlja uslijedila je kateheza o čovjeku kao Božjem remek-djelu. Isus je došao da nam oprosti,  da nas spasi, da nam pokaže kako treba živjeti kako bismo bili što sličniji njemu.

Slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom  i poslanje u svakodnevicu: „Budite mironosci!“

 

Srijeda, 14. veljače 2024. – Čista srijeda

Katehezu predvodi don Damir Stojić na temu Obraćenje – iskoristiti korizmu.

Duhovni nagovor započinje molitvom krunice Božjeg milosrđa. Obraćenje se odnosi na promjenu – metanoju. To znači da Bog pronalazi nas, a ne mi njega. Nije važno činiti vanjska djela, a iznutra ostati nepromijenjen. Čovjek mora biti izmiren sa svima, a  često je u borbi s vlastitim egom. Stoga je važno progutati vlastiti ego. Kako bi čovjek bio u Božjem blagoslovu, važno je da ime Božje bude svakodnevno  na ljudskim usnama. Predvoditelj  se posebno osvrnuo na pogubnost bogopsovke u hrvatskom narodu. Riječ je o zlu koje navlači prokletstvo na čovjeka i njegov dom.

Nakon  nagovora slijedi sveta misa koju je svojim pjevanjem uveličao naš župni zbor. Predvoditelj misnog slavlja u svojoj je homiliji  istaknuo korizmeno vrijeme u smislu donošenja odluka kako se približiti Bogu postom, molitvom i djelima milosrđa. Smisao posta očituje se u spremnošću  na odricanje od hrane. U djelima milosrđa danas je od materijalnih vrijednosti mnogima potrebnije dati svoje vrijeme. Bogu je važno dati vrijeme za molitvu.

U katehezi don Damir uočava  prisutnost očaja i jadikovke u hrvatskom narodu, pri čemu se gubi pouzdanje u Boga. Važan je  povratak Isusu preko Blažene Djevice Marije.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom s naglaskom na obraćenju i predanju Isusu onih životnih područja koja nismo uspjeli uskladiti s Božjom voljom.

 

Četvrtak, 15. veljače 2024.

Tema kateheze je Tko je to Isus  namijenjena je svima , a ponajviše mladima  srednjoškolskog uzrasta, studentima i radničkoj mladeži. Katehezu predvodi don David Leskovar.  Don  David u svom nagovoru navodi problem automatizma vjere. Vjera ne smije biti navika. Predvoditelj navodi riječi sv. Augustina: „Bože, nikad te ne bih našao da ti mene nisi tražio.!“ Smisao našeg poslanja je svakodnevno opredjeljivanje za Isusa. Isus postavlja pitanje svojim učenicima: „Što ljudi kažu tko sam ja?“ Isto pitanje vrijedi za svakog od nas: tko je za mene Isus? Don David navodi različite vjere: ni Buda, ni Muhamed ne ističu svoju važnost i poticaj da ih se slijedi. Za razliku od njih, Isus kaže: „Ja sam Put, Istina i Život, mene slijedite!“ Isus ne dopušta indiferentnost. On govori kao onaj koji ima vlast i to  mnoge privlači k njemu.

Isus kaže o sebi: „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Ako blagujete moje tijelo, imate život vječni. Tko blaguje moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu.“

Isusov dolazak najavljen je od proroka  u Starom zavjetu. Prorok Daniel govori o Isusovu  dolasku 460. godine prije Krista. Riječ je  o Danielovu viđenju  u kojem mu arkanđeo Gabriel prikazuje ponovnu izgradnju Jeruzalema. Isus ostvaruje sve što su o njemu prorekli proroci: sabire izraelska plemena,  čisti jeruzalemski Hram koji je slika svakog ljudskog srca, dolazi pobijediti Sotonu. Na kraju Isus je uskrsnuo i time postao gospodar neba i zemlje. Sveti Pavao govori o uzaludnosti i nesvrhovitosti naše vjere ako Isus nije uskrsnuo. Pavla upravo uskrsnuće pokreće u njegovu djelovanju. Nazivajući Isusa Gospodinom, Pavao iznosi  borbeni stav jer u to vrijeme gospodin je jedino mogao biti cezar.

Slijedi misno slavlje koje je svojom pjesmom uzveličao gitarist Luka sa zborom mladih naše župe.  Svetu misu predvodi don David Leskovar zajedno s našim župnikom Brankom Koretićem. U homiliji predvoditelj misnog slavlja ističe važnost nalaženja poveznice između tame i svjetlosti. Da bismo to ostvarili, važno je njegovati svakodnevni odnos s Isusom Kristom: gledati na život Božjim očima i svakodnevno zahvaljivati za sve što je Isus učinio za nas i što će još učiniti. Važno je izgubiti vlastiti život iz ljubavi prema drugima.

Nakon misnog slavlja uslijedila je kateheza na temu Teologije tijela. Don David  u uvodnom dijelu kateheze govori o demoniziranju tijela. To čini Sotona koji nema tijela. Prije fizičkog svijeta postojao je duhovni svijet anđela kojima je Bog objavio svoj plan o stvaranju fizičkog svijeta i čovjeka kojem će služiti anđeli. Lucifer odbija tu ulogu služenja.

Evanđelist Ivan definira: „Bog je ljubav!“ Iz te ljubavi i za tu ljubav smo upravo stvoreni mi, ljudska bića. Čovjekovo zadovoljstvo  se očituje upravo kad se nalazi u toj ljubavi.

Bog je postao tijelo tako što se nevidljivo otajstvo utjelovilo. Tijelo je sposobno učiniti vidljivim duhovno i božansko. Adam i Eva najljepša su slika Božjeg stvaranja. Neprijatelj tu sliku pokušava uništiti seksualnošću ističući kako je tijelo nešto loše. Utemeljitelj Playboya Hugh Marston Hefner načinio je idol od ljudskog tijela. Suprotno njemu sveti Ivan Pavao II.  ističe svetost tog istog tijela  u koje je  Bog upisao čovjekovu spolnost. Ivan Pavao II. daje novi pogled na Knjigu Postanka govoreći o teološkoj istini čovjekovog identiteta. Bog daje Adamu sve stvoreno i vlast nad stvorenim. Adam posjeduje sve, ali se osjeća usamljenim uočavajući razliku između sebe i svega stvorenog. Stoga Bog uspavljuje Adama i stvara najsavršenije biće – ženu. Adamovo ushićenje vidljivo je u njegovom uskliku: „Gle, evo kostiju od mojih kostiju, evo mesa od mesa mojega!“ U svojoj različitosti  otkrivaju poziv, a dostojanstvo se upravo i očituje u različitosti. Čovjek je stvoren kao dar za drugoga. Upravo o tome i govori prva  zapovijed koju Bog upućuje Adamu i Evi: „Plodite se i množite!“ Bračno sjedinjenje je Božji identitet. Bog je zajedništvo osoba: ljubav Oca, Sina i Duha Svetoga, a bračno darivanje je oponašanje dinamike Presvetog Trojstva: vječna razmjena ljubavi.

Kad Isus govori o ljubavi muškarca i žene, on govori o Božjem planu za čovjeka, uskrsnuću i otkupljenju tijela. Biblija počinje slikom braka muškarca i žene, a završava Knjigom Otkrivenja i  mističnom slikom brak Krista i njegove zaručnice Crkve. Stoga je brak slika onoga što će se jednog dana dogoditi u Nebu između nas i Isusa: potpuno ispunjenje i razmjena ljubavi.

Petak, 16. veljače 2024.

U petak 16.2.2024. započeli smo pobožnošću Križnog puta u autorstvu  patera Tomislava Ivančića.

Nakon toga uslijedilo je misno slavlje koje  je predvodio don Tomislav Lukač, poznat kao svećenik tik-toker. Don Tomislav u uvodnom dijelu homilije promišlja o Isusovoj patnji. Pritom je važno spoznati da Isus svoju patnju prikazuje osobno za mene, za svakog od nas. Predmolitelj navodi istinitu priču o solidarnosti učenika šestog razreda sa svojim oboljelim prijateljem. Oni odlučuju obrijati svoje glave kako bi bili solidarni sa svojim prijateljem, oboljelim od leukemije i podvrgnutog kemoterapiji. Don Tomislav navodi tri razloga za post:

 1. Uskraćivanjem hrane dokazujemo kako ona nije najvažnija u našem životu. Hrana nije Bog.
 2. Postom jačamo svoju volju i time pobjeđujemo sebe.
 3. Postom štedimo, a ušteđeni novac možemo darivati potrebitima.

Svaki naš čin treba biti iz ljubavi jer Bog ljubi vesela darivatelja.

Nakon misnog slavlja uslijedila je kateheza  s učenicima sedmih i osmih razreda, a potom rad u skupinama.

Subota,  17. veljače 2024.

U subotu 17.2.2024. u prijepodnevnim satima održan je oratorij  za školsku djecu od trećeg do šestog razreda koje su animirali bogoslovi salezijanci.

Navečer je uslijedio nagovor na temu Poslanje i izgradnja župne zajednice. Predmolitelj don Tomislav Lukač započeo je nagovor molitvom desetice krunice s nakanom: ponovno pronaći Isusa.

Predmolitelj je posebno istaknuo važnost mise u životu pojedinca, obitelji, braka i čitave župne zajednice.

Govoreći o važnosti svete mise u životu pojedinca, predvoditelj  iznosi zanimljivo promišljanje o čovjeku kao remek-djelu našeg Stvoritelja. Pritom potiče na spoznaju kako je Bog ovaj isti svijet mogao stvoriti bez svakog od nas. Međutim, on nam daje poosebno poslanje u ovom svijetu. Svrha svete mise u životu pojedinca jest da bude još ljepše umjetničko djelo.

Govoreći o  svetoj misi u braku, don Tomislav preporuča jutarnje predanje: obnoviti svoje „da“  svom supružniku  i ljubiti ga idealnom ljubavlju kakvom Isus ljubi svoju zaručnicu Crkvu.

Govoreći o obitelji, don Tomislav navodi riječi svete Majke Terezije: „Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno.“ Don Tomislav dodaje: obitelj koja zajedno odlazi na svetu misu, ostaje zajedno. Nakon mise nadahnuti Isusovom ljubavlju trebali bi se i supružni i djeca natjecati u ljubavi jednih prema drugima. Sveta misa znači zajedništvo u liturgiji i molitvi, zajedništvo u blagovanju istog  kruha.

Nakon nagovora uslijedilo je misno slavlje koje je svojim pjevanjem uveličao zbor mladih.

Predvoditelj misnog slavlja  u svojoj homiliji navodi tri ključne riječi koje Isus izgovara Mateju: „Pođi za mnom!“ Bog mijenja naše živote svojom moćnom riječi. On i danas želi poraditi na našem životu. Nakon Isusovih poticajnih i snažnih riječi, Matej ustaje i kreće za Isusom. U grčkom jeziku riječ ustati istovjetna je riječi uskrsnuti. Smisao korizme je živjeti za bitno, a to je Isus.

Prevoditelj završava homiliju poticajnim riječima  za naš život u ovom korizmenom vremenu: „Gospodine, samo reci riječ i ozdravit će duša moja!“

Nakon misnog slavlja uslijedila je kateheza. Don Tomislav na slikovit način pojašnjava važnost sklada u svetoj misi koji se reflektira na sklad u bračnim odnosima i u našim obiteljima. Napominje važnost odmaka od svega onoga što nas želi razjediniti. Đavo je onaj koji nas odjeljuje od Boga i od bližnjih. On je diabolos (djelitelj). Kad smo bliže Bogu, više padamo jer đavlu je važno odvojiti nas od Boga. Sestra Lucija, vidjelica iz Fatime, iznijela je Gospinu objavu kako će se posljednja bitka voditi za obitelj.

Govoreći o maloj obitelji, don Tomislav ističe manjak razgovor u obitelji. Ništa materijalno ne može nadoknaditi manjak roditeljske prisutnosti. Najvažnije što možemo darovati djetetu je iskustvo živoga Boga u spoznaji da u teškim životnim situacijama budemo svjesni postojanja nebeskog Oca  i njegove ljubavi.

Osim manjka razgovora postoji i višak razgovora. Riječ je o komentiranju i ogovaranju supružnika pred drugima. Brak je jedinstvo muža i žene.

Govoreći o velikoj obitelji, predvoditelj podrazumijeva  župnu zajednicu. U župnim je zajednicama često prisutno rivalstvo. Kako možemo biti rivali pred istim Isusom koji je rekao:“Ja sam izvor žive vode.“ To je voda koju trebamo darivati jedni drugima, odnosno iskustvo živoga Boga. Marija nije sebično zadržala Isusa za sebe, već ga je nosila drugima. To je i naše poslanje.

Višak razgovora je ogovaranje. To je trostruki grijeh:

 1. Osobno činimo grijeh ogovaranjem
 2. Činimo loše drugome
 3. Stvaramo lošu sliku o drugome

U tome je važno ishitriti ogovaranje strelovitom molitvom: „Oprosti mi, Gospodine, jer ne znam što činim.“

Katolici prednjače u ogovaranju. Važno je pružiti ruku i palome pomoći da se podigne. Sveti Filip Neri dao je lijepu sliku posljedica ogovaranja prikazujući ogovaranje kao rasuto perje koje se više ne može skupiti.

 

Nedjelja, 18. veljače 2024.

Posljednji dan pučkih misija završava  zahvalnicom na svakoj svetoj misi u nedjelju 18.2.2024.

Svetu misu u 8 sati predvodi don Damir Stojić, središnju svečanu misa u 10 sati  predvodi biskup sisački  mons.  Vlado Košić i večernju misu u 19 sati  predvodi don Tomislav Lukač u koncelebraciji sa župnikom Brankom Koretićem. .

Don Damir Stojić u svojoj homiliji na slikovit način prikazuje Crkvu kao korablju. Spašava se onaj koji uđe u nju. Simbolika Crkve u Svetom pismu prikazana je u slici Hrama i Kovčega Saveza. Biblijska numerologija osobito ističe broj 40. Broj 4 je simbol zemaljskog, a broj 10 simbol je Zakona. Sve što je zemaljsko podložno je Zakonu. U Svetom pismu Jošuini su izviđači 40 dana izviđali oko Jerihona, Mojsije je prolazio pustinjom 40 dana, a Isus je je boravio u pustinji 40 dana. Pustinja je slika svakodnevnog života u kojem činimo dobro i zlo. U Isusovoj je osobi prisutan sklad tjelesnog i duhovnog.  Predvoditelj misnog slavlja postavlja smjernice za ovu korizmu: koji dio tjelesnog prevladava nad duhovnim u našem životu, što bismo trebali ukrotiti? Ono što nas približava Bogu jest post, molitva i dobra djela.

Središnje misno slavlje predvodio je biskup sisački mons. Vlado Košić. U svojoj homiliji predvoditelj misnog slavlja prikazuje važnost pustinje u Isusovu životu nakon koje odlazi u Galileju i započinje svoje djelovanje. Započinjemo korizmeno vrijeme riječima: Obrati se i vjeruj evanđelju, što znači vjeruj Isusu Kristu. Potop u Knjizi Postanka znak je  novog početka. Korablja je znak Isusa Krista i Crkve.  Petar tumači potop znakom krštenja koje je donio Isus. To je čišćenje koje treba udaljiti grijeh od čovjeka.

Isus je pobijedio đavla Svetim pismom. To je poticaj vjernicima da u korizmenom vremenu više urone u Sveto pismo, da ga intenzivnije čitaju i promišljanju o njemu.

Bog i nama govori: “Ti sin moj ljubljeni / moja ljubljena kći .“ Mi smo odabrane posude s važnim poslanjem i misijom: poslanici Božji poslani širiti Radosnu vijest.

Nakon misnog slavlja ministranti  su prikazali igrokaz.

Pučke misije su završile, a na nama je da slijedimo poticaje primljene u ovom milosnom tjednu. Budimo radost jedni drugima u našim obiteljima i našoj župi!  Zahvaljujmo Gospodinu na svim primljenim poticajima i milostima, a posebno našem župniku Branku Koretiću na osluškivanju potreba župe i organizaciji ovih pučkih misija.

Nadahnuti i potaknuti ovim pučkim misijama budimo pronositelji  Radosne vijesti  živeći Krista u našoj svakodnevici!

Pripremila: Mirjana Banković-Malečić

Nedjelja, 11. veljače 2024. – Početak Pučkih misija.

Ponedjeljak, 12. veljače 2024. – don Mihovil Kurkut

Odgoj djece u obitelji – RODITELJI – BRAČNI PAROVI – ZARUČNICI

 • Uvod za sve roditelje prvopričesnika i krizmanika i roditelja koji su krstili djecu.
 • Zašto ovo može biti najvažniji tjedan tvog života
 • Važnost Boga u životu

UTORAK 13.02.2024., don Damir Stojić 

 • Božja Ljubav – Bog te ljubi

SRIJEDA 14.02.2024., don Damir Stojić 

 PEPELNICA – Obraćenje – iskoristiti Korizmu

ČETVRTAK 15.02.2024.don David Leskovar

 •  MLADEŽ – srednjoškolci-studenti-radnička mladež
 • Uvod u teologiju tijela

PETAK 16.02.2024., don Tomislav Lukač 

 • kateheza za 7. i 8. razrede
 • rad po skupinama

SUBOTA 17.02.2024., oratorij, salezijanski bogoslovi i kandidati

 • oratorij za školsku djecu od 3. do 6. razreda

SUBOTA 17.02.2024., don Tomislav Lukač

 • Poslanje i izgradnja župne zajednice

NEDJELJA 18.02.2024., mons. Vlado Košić

  • svečana misa ZAHVALNICA