Božić 2020. – božićno pismo obiteljima župe sv. Petra apostola

Božić 2020. – božićno pismo obiteljima župe sv. Petra apostola

Drage i poštovane obitelji! Dragi župljani, dragi vjernici!

Sretan Vam i blagoslovljen Božić. Pohodilo nas mlado sunce s visine! Neka Vas Gospodin blagoslovi i osposobi da postanemo dar jedni drugima.

Ove godine na „ne-običan“ način slavimo Isusovo rođenje. Unatoč životnim prilikama u kojima smo svi iskusili krhkost života pokušajmo gledati prema Bogu i Božiću koji je uvijek izvor radosti i utjehe.

Dok doživljavamo teškoću i razna ograničenja (susreta, kretanja, redovitog uobičajenog života), doživljavamo i milosne trenutke koji su nam darovani da više vremena provodimo u svom domu sa svojom obitelji (Oazi Ljubavi). “Raspršimo radost”, dotaknimo srca djece, mladih, staraca, roditelja. Zapalimo luč povjerenja i nade za bolje i sretnije sutra.

Dok doživljavamo ugrozu, zbog opasnog i nepredvidivog virusa COVID-19, osjećamo Božju prisutnost više nego inače i pruža nam se NOVI ŽIVOT. Novi pogled na ono što smo nazivali „normalnim“ (a živjeli smo kao da nikad nećemo umrijeti i kao da Boga nema i da je ovaj zemaljski život sve), sada nam se nudi mogućnost da zastanemo i odaberemo ŽIVOT DOSTOJAN ČOVJEKA.

Pruža nam se prilika da zaživi u nama NOVOST ŽIVOTA. Život u izobilju. Punina i cjelovitost života koja dolazi od Boga Stvoritelja. U ovim nesigurnim vremenima kada osjećamo krhkost života, Bog Svemogući, nudi nam sebe, da živi u nama, kako bismo doista ostvarivali novost življenja. Novost naših stavova, pretvorenih u tradicije i formalnost, naših odnosa, koji su i u među nama najbližima, nažalost, postali neljudski (drski, nestrpljivi, neljubazni, netolerantni, sebični, tvrdi..), novost korištenja vremena (žalimo se da ga nemamo dovoljno, a istovremeno ulazimo u tuđe živote, intimu, tračevima i ogovaranjima, dnevno provodeći sate uz TV, kompjutor, mobitel, a tako malo uz razgovor s djecom, roditeljima, starima, tako malo vremena za Boga).

U toj isprepletenosti „običnog“ i „neobičnog“, u kakvoj nas zahvaća ovogodišnji Božić (svetkovina rođenja Isusa Krista), u neprilikama i nemogućnostima, potrebno je zastati pred milostima i novim mogućnostima koje nam se pritom očituju. Naime, evanđeoska nas mudrost uči da s najvećim kušnjama dolaze i najveći darovi. Treba ih prepoznati.

Božić je događaj koji u nama budi nadu. Onu koju očitujemo čestitanjem i željama bližnjima za bolje sutra. Ali Bog to daje sada. Ako mu dozvolimo da se rodi u nama, On daje život, životnu snagu u svim našim okolnostima življenja i različitim stanjima.

Tko je Isus čiji rođendan slavimo?

Isus je Sin Božji koji je s neba sišao radi nas! Postao je čovjekom radi mene! Povjeriti mu svoj život znači: zastati i promisliti o životu koji sam do sada živio i kako. Promisliti o svome stanju u kojem se nalazim i što me do toga dovelo. Promisliti o Božjim Riječima. „ A kada dođe punina vremena odasla Bog Sina svoga.“ (Gal 4,4) Isus tješi ožalošćene, ozdravlja bolesne, daje nadu, blagoslivlja, posvećuje, ispunja, oživljava… Proslava svetkovine Isusova rođenja tu istinu pojačava.

Poziva nas da mu se vratimo svim srcem, umom, svom dušom i čitavim bićem. Da mu u potpunosti pripadamo u Ljubavi, kao što trebaju i žive članovi unutar svoje obitelji, iako se svađaju, griješe, ispravljaju i tako kristalizirajući ispravljaju svoje odnose, pogleda usmjerena prema Onomu koji nas razumije i posvećujući mijenja. Treba nam On koji sve povezuje, ozdravlja i oživotvoruje, koji svaki dan sve čini novo. Treba nam Bog.

Nekada nam se čini da taj Dar ne znamo primiti.

Dragi župljani, naišao sam na knjigu Naučiti primati – Kako prihvatiti Božji dar spasenja. Poznati autor duhovnih bestselera o. Jacques Philippe piše:

„Biti kršćanin ne znači izvršavati niz propisa i obveza kako bismo zaslužili Božju ljubav,

nego snagom vjere biti otvoren za primanje već darovanoga beskrajnog Božjeg milosrđa.

Naučiti primati, čini se, lako je razumjeti, ali tako teško živjeti. Kako vjerovati da me Bog ljubi? Kako vjerovati da me Duh Sveti vodi, pa i u trenutcima slabosti i bojazni? Kako mogu naučiti biti otvoren i sposoban za primanje u različitim trenutcima kršćanskoga života: u molitvenom i sakramentalnom životu, u odlukama koje treba donijeti, potrebi za slobodom i mirom, iskustvom slabosti i siromaštva…?

Poziva nas da otkrijemo i prihvatimo skriveni dar Božjega spasenja. Polazeći od evanđeoskoga razgovora Isusa i Samarijanke na Jakovljevu zdencu, autor upozorava na to da smo prečesto žedni pokraj izvora i opterećeni nezadovoljstvima, umorom ili razočaranjem, zaboravljamo nevjerojatno blago koje nas može učiniti sretnima i kaže: „Stojimo pored izvora i umiremo od žeđi; tjeskobno, umorno i razočarano trčimo za tisuću izvanjskih stvari, a u sebi nosimo nečuvena bogatstva koja samo treba otkriti. U sebi imamo kraljevstvo koje je veće od svemira i sva dobra koja želimo već su prisutna u dubini našega srca. Tamo stanuje Bog koji nam je spreman dati sve…“

Vratimo se Gospodinu Bogu svome. Molimo se sa smislom. Živimo sa svrhom.

U ovom vremenu pandemije, straha, ali i ne zaboravimo NOVIH MOGUĆNOSTI.…vrlo je važna Duhovna sposobnost primanja, a za nju je potrebno: Ustrajnost u molitvi; Pouzdanje; Poniznost; Poslušnost; Nutarnji mir; Živjeti u sadašnjem trenutku; Nenavezanost i Zahvalnost.

Stoga će i ovogodišnji blagoslov obitelji biti drugačiji (čak potpuniji, jer ide u srž) i u posebnim uvjetima s obzirom na epidemiološke mjere.

Poslušni Kristovoj zapovijedi pastiri među svojim najznačajnijim pastirskim dužnostima moraju voditi brigu o posjećivanju kršćanskih obitelji i naviještati im Kristov mir, kao što je to Krist preporučio svojim učenicima: „U koju god kuću uđete, najprije recite:

„Mir kući ovoj!¨ “ (Lk 10,5).

S obzirom na okolnosti, epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19, obvezni smo pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I u tim okolnostima treba djelovati.

 

Zato je svaka obitelj na svoju kućnu adresu dobila ovo Božićno pismo župnika s detaljima i uputama za ovogodišnji blagoslov obitelji.

Da bismo izbjegli ugrozu, nemir koji može prouzročiti redovit tradicionalni pohod obiteljima i krivo poimanje blagoslova obitelji, te negativne komentare, kao župnik u dogovoru s pastoralnim vijećnicima odlučio sam da: iz obitelji koja želi blagoslov jedan predstavnik obitelji dođe u crkvu u vrijeme predviđeno za tu ulicu i kućni broj. 

Obred blagoslova bio bi u crkvi na sljedeći način:

 1. u crkvi će biti izloženo Presveto Otajstvo;
 2. služba riječi (čitanje Božje riječi iz sv. Pisma);
 3. kratki nagovor (poruka obiteljima, ohrabrenje i poticaj);
 4. trenutak tišine pred Presvetim i osobna molitva za svoju obitelj;
 5. podjela već unaprijed pripremljene blagoslovljene vode u zapakiranim bočicama s likom sv. Josipa (u Godini sv. Josipa, zaštitnika naših obitelji i cijele nam domovine);
 6. podjela listića s molitvama (za obitelj, djecu, roditelje, djedove i bake, muža i ženu, blagoslov obitelji);
 7. zajednička molitva blagoslova obitelji;
 8. blagoslov s Presvetim;
 9. mogućnost upaliti obiteljsku božićnu svijeću na Betlehemskom svjetlu i ponijeti u svoju obitelj (ponesite svoju svijeću, a možete i nabaviti kod nas);
 10.  na kraju mogućnost da prijavite svoju obitelj za blagoslov u vašem domu, ako želite da vas svećenik pohodi. Blagoslov kod kuće može biti tamo gdje se obitelj okupi (u kući, hodniku, dvorištu…). Ide se samo kod onih koji će se prijaviti.

Sveukupno će blagoslov u crkvi trajati 20-25 minuta.

Detaljni raspored po ulicama i kućnom broju nalazi se na kraju ovog pisma.

Blagoslov u crkvi kreće od 28. prosinca i traje do blagdana sveta Tri kralja.

Termini će biti u: 900; 1000; 1100; 1200; 1300; 1500; 1600; 1700; 1800.

Blagoslov obitelji u vašem domu koje se prijave biti će iza Tri kralja ili kako će već biti dogovoreno i oglašeno.

Vodimo računa oko svojih starijih susjeda. Uputimo ih u ovaj prigodni Blagoslov obitelji, informirajte ih o mogućnostima. Ako ne može doći netko iz njihove obitelji, pitajte ih žele li da ih svećenik pohodi u njihovom domu.

 

Ovim božićnim pismom želio bih uputiti poruku svim župljanima:

 • obiteljima koje su krstile dijete u proteklim godinama i svim roditeljima: ne zanemarujte milosni Božji dar koje ste djetetu omogućili;
 • svim bračnim parovima i onima koji su se u ovoj godini vjenčali: ne bojte se On je veza vaše Ljubavi;
 • obiteljima čiji je član umro i ožalošćenima: zar je Isus LAŽ!? Vjerujte u Gospodina koji je uskrsnuo. Neka se ne uznemiruje srce vaše. Vjerujte u Boga i u Isusa Krista…;
 • starima: budite dostojanstveni u svojoj starosti, Bog koji vas je stvorio s razlogom vas drži na ovome svijetu. Neka vas nadahnjuje mudrošću kojom svjedočite svoje uspjehe i neuspjehe života;
 • bolesnima: ne zaboravite da je Isus s vama u Vašim patnjama. Zato je i došao da se na njega možemo osloniti;
 • vjeroučiteljima: Ne zanemarujte svoga POSLANJA. Bez Njega, samo ste „činovnici“, „najamnici“ u Njegovu vinogradu.
 • učiteljima: Bog koji vam je podijelio milosni dar poučavanja, neka vas nadahnjuje i vrijednosnim, predanim i ljubavlju prožetim prenošenjem znanja.
 • odgojiteljima na području župe: Vi ste, uz roditelje i obitelj, prozor djeci u stvarni svijet koji ih čeka u njihovoj budućnosti.
 • muževima i očevima: Budite muževni, ne predajte se niskim strastima već Duhu koji stvara i izgrađuje, čuva i vodi. Budite zaštita i snaga svojoj obitelji.
 • ženama i majkama: Vi ste sol zemlje i Njegova nježnost na ovome svijetu. Dar ste Neba, ne zaboravite na to.
 • djeci: „Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu, jer to je pravedno »Poštuj svojega oca i majku«, prva je zapovijed s obećanjem: »da ti dobro bude, i da živiš na zemlji dugo.«I vi, očevi, ne ozlojeđujte svoju djecu, nego ih podižite odgojem i urazumljivanjem Gospodnjim.“ Ef 6, 2-4;
 • adolescentima – tinejdžerima: Ne bojte se. Imate pravo biti buntovni, tražiti istinu, propitkivati, ali budite realni, budite i u tome dostojanstveni i dosljedni onome što osjećate u sebi. Neka vas Duh Božji vodi. Ne zaboravite na Boga. On zna tko ste!!! Po Njemu ćete se ostvariti.
 • studentima: Vaše obrazovanje nije više samo stjecanje znanja, već ga pretvarajte u praksu, temeljem iskustva vođeni Bogom, odlučite se za ono što je vrijedno, važno i potrebno. Odlučite se za Život.

Na sve te nakanu molit ćemo svih ovih dana.

Neka Vas blagoslovi Gospodin i neka Vas čuva!

Neka Vas Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka Vam bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na Vas i mir vam donese!

 (Br 6,24-26)
Raspored termina blagoslova obitelji u crkvi, po ulicama

Raspored termina blagoslova obitelji u crkvi po ulicama


Božićno pismo župljanima 2020 - cjelovito

Božićno pismo župljanima 2020 - cjelovito


Molitva za blagoslov obitelji

Molitva za blagoslov obitelji