Ministranti

Početna / Ministranti

Ministrantska služba

Ministranti su pozvan da u župnoj zajednici služe s određenom zadaćom, kako i sam naziv službe govori. Latinska riječ “ministrare” znači služiti. Ministrant je sudionik bogoslužja.

Župna zajednica te izabire i prihvaća između mnogo dječaka ili djevojčica. Budi stoga ponosan i radostan jer si pozvan na tako uzvišenu službu. Bogoslužje je posebno slavlje u čast samome Bogu. Biti u posebnoj blizini Božjoj nije samo posebna čast nego je to i odgovornost. Sveta misa je najuzvišenija molitva koju vjernici mogu prinijeti Bogu. Stoga se od poslužitelja oltara očekuje posebna pozornost i sabranost. Zato pozorno prati odvijanje obreda, moli se sabrano, dostojanstveno i pobožno se vladaj.

Tvoje vladanje treba vjernike poticati na molitvu. Nikako ne bi bilo u redu da svojim ponašanjem i držanjem na bilo koji način ometaš svećenika ili vjernike. Ministrantsko odijelo ne želi samo uljepšati tebe kao osobu, već želi obogatiti liturgiju. Lijepo odjeven ministrant, uz svečano i ozbiljno ponašanje, je ukras liturgije.

Kao što brižno ukrašavamo oltar cvijećem i svijećama, tako si ti isto hvalospjev bogoslužja samom Bogu.

 

 

 

Dužnosti ministranata

Svi ministranti jedne župe sačinjavaju “zbor ministranata”. U  “zbor” može biti primljen svaki dobar dječak ili djevojčica koji ima pravu nakanu; služiti na veću slavu Božju.
Njihove dužnosti su:

  • redovito i točno sudjelovati u službi Božjoj i na sastancima
  • doći barem 10-ak minuta prije mise kako bi se pripremio za ministriranje (uredno obučen, počešljan, čiste odjeće, ruku i obuće)
  • prije i poslije mise obaviti molitvu
  • pobožno i sabrano obavljati svoju službu kod oltara
  • pristupiti što češće svetoj pričesti
  • čuvati i spremati ministrantsko odijelo, isto tako spremati i čuvati sve crkvene predmete; stavljati ih na određeno mjesto
  • ispričati svaki izostanak od mise ili sastanka. Ako je spriječen da poslužuje neka misli o zamjeni.