Duhovna priprava u čast bl. Marije Propetoga – 2. dan trodnevnice

Duhovna priprava u čast bl. Marije Propetoga – 2. dan trodnevnice

Duhovna priprava u čast bl. Marije Propetoga Isusa Petković – 2. dan trodnevnice

KAPITUL, Caseros, 17. 02. 1952.

Neouke poučiti

             Kad je naš Gospodin Isus Krist htio uzaći na nebo, iza kako je izvršio svoje djelo spasenja na zemlji, što je preporučio? Sigurno ovo najpotrebnije: «Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode» (Mt 28, 19). Ova zapovijed je presveta, stoga su mnogi kršćani ostavili sve da bi je izvršili, te su se posvetili  apostolatu.

«Učinite mojim učenicima sve narode», bila je zadnja zapovijed Gospodnja. Stoga svi kršćani, osobito mi redovnice, zaručnice Kristove,  trebamo poučavati, od jutra do mraka i na bilo kojem mjestu gdje se nalazimo. Poučavati, dajući dobar primjer  i poučavati svih o svemu što nas uči sveta Majka Crkva; što nas zapovijedaju i preporučuju naši Poglavari, te prenijeti drugima što smo čuli i naučili.

Poučavati jedni druge, velika je Božja  zapovijed. Ako koja iz sebičnosti ili za inat ne bi htjela druge poučiti o onome što zna,  to bi bio znak  velike zloće i počinila bi teški grijeh. Griješilo bi se protiv prirodnih zakona, jer vidimo kako i životinje uče svoju mladunčad, a majke svoju djecu. A ako koja majka neće da poučava svoju djecu u onome što ih treba poučiti, ili ako  učiteljica neće da drži predavanje svojim učenicima, možete zamisliti koji bi to bio grijeh: grijeh koji bi vapio do neba.

Ako imate ljubavi, na svakom koraku međusobno ćete jedna drugu poučavati, te  ako tako budete radile, koliku sreću ćete uživati u svojoj duši!  .

Sveti Pavao kaže: «Svima bijah sve» (1Kor 9, 22).  Nikada  ne smijete zaboraviti ove riječi; jer premda ste neznatne, trebate biti svima kao anđeli, poučavajući, spašavajući, misleći na potrebe drugih.  U ovom se sastoji prava ljubav i nasljedovanje  Krista. Kćeri moje drage, ako  ovako budete činile, uživat ćete radost i mir u  dušama vašim.

Isus nam govori: «Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste» (Mt 25, 40); stoga sve trebate željeti  poučavati i pokazati vašim sestrama, djeci, bolesnicima i svima s kojima dolazite u dodir, o svemu što znadete i što bi im moglo biti korisno u životu.

Nemojte  zaboraviti, nego utisnite u vaša srca ovu svetu dužnost i zapovijed našeg Gospodina; neka on uvijek boravi u vama da možete djelovati istinskom ljubavlju i dati drugima sve što znadete i što više možete. U ovom smislu, ne smijete biti sebične, nego dopustiti da se Krist  preko vas očituje  drugima, prema njegovoj zapovijedi: «Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode» (Mt 28,19). U njegovom očinskom srcu, ne vrijedimo jedni više od drugih, jer je za svih  naš Gospodin Isus prolio svoju Presvetu Krv. On nam  kaže: «Došao sam neukima, potrebnima…siromasima se navješćuje Evanđelje» ( usp. Mt 11, 5), jednom riječju dao je svima sve, a za sebe nije  zadržao ništa.

Neka vas Duh Sveti prosvijetli, a u djelima milosrđa neka vas zažari njegova sveta ljubav.