Osnivanje zajednice “Marijina legija” u našoj župi

Osnivanje zajednice “Marijina legija” u našoj župi

U nedjelju 7. listopada 2018. u 17 sati održat će se sastanak svih zainteresiranih povodom osnivanja zajednice “Marijina legija” u našoj župi.

Pozivamo sve zainteresirane župljane da se uključe u djelovanje ove zajednice kako bismo kao laici još više duhovno obogatili župu sv. Petra apostola i naš Ivanić-Grad.


Više o zajednici pročitajte u tekstu niže (izvor: http://www.ml-zagreb-zapad.org/, pristupljeno 30. rujna 2018.)

Marijina legija je katolička apostolska zajednica, koja je uz odobrenje crkve te pod moćnim zagovorom Blažene Djevice Marije, raširena po čitavom svijetu. Osnovana je 1921. u Dublinu u Irskoj. Legionari se nadaju da će svojom odanošću, svojim krijepostima i hrabrošću postati dostojnima svoje Nebeske Kraljice. Zato je Marijina legija ustrojena po uzoru na vojsku, u prvome redu na vojsku staroga Rima, čije je nazivlje također prihvatila. No vojska i oružje marijinih legiobnara nisu od ovoga svijeta. 

Marijina legija danas ima približno 12 milijuna članova u dvije tisuće biskupija. Pokret su isključivo osnovali i širili laici pod crkvenim vodstvom. Kroz legiju se ostvaruje laički apostolat.

Od osnivanja je oko 4.000 članova Legije poginulo za svoju vjeru, a preko 20.000 ih je završilo u zatvorima.

U Hrvatskoj Marijina legija djeluje od 1960. u mnogo župa, širom Hrvatske. U Hrvatskoj je danas više od 130 aktivnih i više od 430 molitvenih članova. Legija djeluje prema svom Priručniku, koji je prilagodljiv svim kulturama i narodima. Sam papa Ivan Pavao II. je istaknuo kako je duh i cilj Marijine legije u potpunosti u skladu s današnjim intencijama Crkve.

Marijina legija stoji Crkvi na raspolaganju za svaki dušobrižnički ili socijalni rad, osim davanja materijalne pomoći, skupljanja novca i političkog djelovanja. To se u praksi odvija npr. na sljedeće načine:

  • kućni posjeti obiteljima, bolesnim, starim i osamljenim osobama
  • posjete bolnicama, umirovljeničkim domovima, zatvorima
  • priprava bolesnika za primanje svetih sakramenata i dolazak svećenika
  • rad s djecom i mladima
  • briga za strance i izbjeglice
  • apostolat s osobama na rubu društva (ovisnicima, prostitutkama, beskućnicima)
  • širenje katoličke literature, organiziranje molitvenih skupina, bratovština i patricija – skupina za proučavanje katoličke vjere 

(Dio teksta preuzet sa stranice http://www.ml-zagreb-zapad.org/, pristupljeno 30. rujna 2018.; Fotografija: Kristijan Ribarić, Geekatolik.com)