Pismo biskupa Košića o Sinodi

Pismo biskupa Košića o Sinodi

SVIM ŽUPAMA, KAPELAMA, REDOVNIČKIM ZAJEDNICAMA, VJEROUČITELJIMA, SAMOSTANIMA  I ČLANOVIMA CRKVENIH POKRETA SISAČKE BISKUPIJE

Poštovana braćo svećenici, đakoni, bogoslovi i sjemeništarci,

Drage sestre redovnice, redovničke kandidatice,

Dragi redovnici i redovnički kandidati, dragi vjeroučitelji,

Članovi raznih crkvenih pokreta i zajednica,

Draga braćo i sestre vjernici Sisačke biskupije!

Ovima objavljujem svečani početak Sinodalnog hoda Sisačke biskupije u svim župama, kapelama, redovničkim zajednicama, među vjeroučiteljima, članovima crkvenih pokreta i svih vjernika naše mjesne Crkve. To će se dogoditi na samom početku nove liturgijske godine, svečanim liturgijskim činom molitve I. Večernje u našoj bazilici svetog Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika, zaštitnika naše Sisačke biskupije.

         Početak Večernje i svečanost otvorenja našeg Sinodalnog hoda bit će u subotu, 26. studenog 2022. s početkom u 16 sati. Time ujedno započinje došašće, vrijeme intenzivne duhovne pripreme za proslavu Rođenja Sina Božjega.

         Na taj važan i svečan događaj pozivam sve članove naše Biskupije. Ako neki članovi opravdano neće moći doći u Sisak, pozivam ih da u isto vrijeme upriliče zajedničku molitvu za Sinodu i I. Večernju.

         Tu ćemo zazvati Boga u pomoć i započeti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga naš zajednički biskupijski hod Sinode.

         Naša biskupijska sinoda održat će se pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (usp. Ef 2,20), s aluzijom na našeg zaštitnika svetog Kvirina koji je svoje mučeništvo podnio tako što je bačen u rijeku u Sabariji (Szombathelyju) najvjerojatnije 308. godine.

         Tajništvo Sinode, na čelu s dr. Ivanom Petrovićem, sastavilo je molitvu za Sinodu, koju ćemo zajedno izmoliti i na svečanom otvorenju, i koju određujem da Božji narod moli na kraju svake svete mise s narodom u nedjelje i blagdane.

         Psalam 118 uzeli smo kao svoj himan, a glazbu je za tu prigodu napisao maestro preč. Robert Jakica, rektor bazilike sv. Kvirina.

Budući da je papa Franjo prošle 2021. godine otvorio Sinodalni hod sveopće Crkve koji će u svom tijeku imati dvije biskupske sinode u Rimu u listopadu 2023. i 2024., i mi smo se željeli pridružiti tom zajedničkom nastojanju i procesu koji želi obnoviti Crkvu.

K tome 1. listopada ove 2022. godine Zagrebačka nadbiskupija zaključila je svoj sinodalni hod koji je trajao 20 godina, a u kojem smo i mi, kao tadašnji dio Zagrebačke nadbiskupije, na početku sudjelovali.

Bit će nam zanimljivi zaključci i odluke Druge zagrebačke sinode, da bismo i mi mogli donijeti svoje odredbe za područje Sisačke biskupije.

Naša je želja da pripravu imamo do jeseni 2023., te da potom izaberemo i imenujemo članove Sinode koji bi kroz 2024. održali potrebne sjednice kako bi Biskup mogao iz svih prijedloga donijeti zaključke koje bismo, ako Bog da, proglasili 2025. godine. U pastoralnoj godini 2022./2023. svaka bi župa trebala održati barem pet sjednica na temu Sinoda Sisačke biskupije. U tu svrhu za sve sastanke po biskupiji izrađuju se kateheze, koje će pripremati i dostavljati na župe naš Katehetski ured.

Naša je Biskupija otvorila i posebnu e-mail adresu: sinoda@biskupija-sisak.hr na koju treba slati sve kako zajedničke tako i osobne prijedloge. Njih je moguće slati i poštom na adresu župe Popovače: Župa sv. Alojzija Gonzage,  prijedlozi za Sinodu, Kutinska 8, 44317 Popovača.

Ovaj će proces ići zajedno s obnovom u potresu teško stradalih gotovo pola naših crkvenih objekata – župnih crkvi, kapela, župnih kuća i samostana. Neka materijalna obnova prati duhovnu obnovu i neka duhovna obnova, koju treba potaknuti gibanje Biskupijske sinode, dovede do vidljivih plodova našeg ukupnog crkvenog života.

Naša nastojanja neka prati molitva svih članova naše Sisačke biskupije!

Osobito potičem sve bolesnike i patnike, sve ranjene na duši i u tijelu, naše hrvatske branitelje koji su svoje živote i zdravlje dali za našu slobodu, da se svojom žrtvom i molitvom uključe u ovo djelo Božje!

Molimo se dragom Bogu i utječimo zagovoru Presvete Bogorodice Bl. Djevice Marije, pomoći naših svetih zaštitnika sv. Kvirina i bl. Alojzija Stepinca te slugu Božjih biskupa Josipa Langa i Bonifacija Ivana Pavletića, naših svećenika mučenika i svih Božjih ugodnika da ovaj zajednički put bude blagoslovljen i dovede do porasta vjerskog života i ukupne dobrobiti naše Sisačke biskupije.

Sve pozdravljam u Gospodinu i na sve zazivam Božji blagoslov!

U Sisku, na blagdan sv. Nikole Tavelića 2022.

+Vlado Košić, biskup sisački

PS. Ovo pismo neka se pročita vjernicima na kraju svih misa s narodom na Prvu nedjelju adventa, 27. studenog 2022.

(preuzeto sa stranica Sisačke biskupije, pristupljeno 27. studenoga 2022.)