U župi proslavljena nedjeljna misa zahvale za Božja dobročinstva

U župi proslavljena nedjeljna misa zahvale za Božja dobročinstva

U župi sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu, u nedjelju, 15. listopada 2023., župnik, vlč. Branko Koretić slavio je nedjeljnu misu u znaku zahvale za Božja dobročinstva: za sve što jesmo i što imamo, za sve što primamo iz Božjih ruku. Bogu svaki dan možemo zahvaliti: za dar života, za bližnje, za obitelj, za sve stvoreno što nas okružuje, za ono što postajemo jer smo plod ljubavi i truda svih onih koji nas pomažu, prate, sve čine da rastemo, razvijamo se i budemo sretni. Svako stvorenje daje hvalu Bogu za svoje postojanje, jer kako su nam poručili prvopričesnici lijepom izvedbom obučeni u plodove: sve nas je oblikovala Božja nježna ruka, zato se nitko ne smije svojim darovima hvaliti već svi zajedno trebaju sjati i hvalu Bogu uzdizati.

Dvorana Pučkog učilišta tako je postala raznolika Crkva u ljepoti Božjih darova i milosti. Djeca su plodove donijela dan prije, a Biseri Očeva milosrđa s časnom ih slagali. Tijekom mise bilo je i krštenje troje djece. Župnik je u nadahnutoj propovijedi istaknuo da svaki čovjek, kršćanin ako želi živjeti vrjednote Kraljevstva Božjega i doći u njega mora biti svjestan i jasno se založiti za ponovno vraćanje Boga u središte života, ne živjeti u svijetu kao drugi, ne osvješćujući si kako je u njemu sve prolazno i privremeno. Stoga je svaka nedjelja dan zahvale Bogu i priznavanje Boga tvorcem i Gospodarom svega stvorenja. Bog nam je dao život, i to je najveći dar, a onda sve ostale darove od kojih i po kojima živomo. Na nama je izbor. Pozvani smo za Gospodnji stol. Jesmo li obukli svadbeno ruho-tj. prihvatili poziv srcem i dušom, svjesni Gospodnjeg dara ili smo nedjeljom za euharistijskim stolom, prigodno i kampanjski?

Biti za euharistijskim stolom znači biti u zajedništvu života s Bogom, a plod je iskustvo radosti i blagoslova istinskoga života, u kojem možemo zajedno s prvopričesnikom Šimunom neprestano moliti i zahvaljivati:

Bože hvala ti za darove kruha,
Hvala za ispunjenje i sve milosti duha.

Zahvaljujem za duhovnu i tjelesnu hranu,
za milosrđe i ljubav od tebe nam danu.

Pomažeš nam svaki dan u našem životu i vjeri,
u najvećoj mogućoj mjeri.

Neka i ove godine žitnice budu pune,
Neka plodovi budu brani u zahvalnosti bez gorke muke.

Bože hvala za darove koje nam daješ i koje ćeš nam dati,
hvala na ljubavi i milosrđu koje nas uvijek prati.