U župi svečano proslavljena Nedjelja Božje Riječi

U župi svečano proslavljena Nedjelja Božje Riječi

Papa Franjo je 30. rujna 2019. godine apostolskim pismom Aperuit illis u povodu 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima odredio da se treća nedjelja kroz godinu slavi kao Nedjelja Božje riječi. U tom pismu papa, osim što tumači snagu i smisao Božje riječi u životu kršćanina, objašnjava svrhu i nakanu ustanovljenja slavljenja Nedjelje Božje riječi, piše da će zajednice „iznaći načina da tu Nedjelju proslave kao svečani dan.“

Župna zajednica sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu s radošću i zahvalnošću proslavila je Nedjelju Božje riječi. U homilijama euharistijskih slavlja župnik, vlč. Branko Koretić razlomio je Božju Riječ te vjernicima zorno, konkretno i sa žarom tumačio dar i ljubav Boga, koji se objavljuje, utjelovljuje i koji je prisutan u Riječi. Božja Riječ je smisao vjerničkog života, ona je živi Krist koji naš život vodi, usmjerava, čini vjerniku dobro ne samo u zemaljskom životu već do i u vječnosti, istaknuo je župnik.

Zahvalio je liturgijskoj skupini čitača koji se pod vodstvom prof. Mirjane vjerno i s puno ljubavi pripremaju na tjednim sastancima i osobno kako bi župnoj zajednici na adekvatan način prenijeli Božju Riječ.

Nakon svih euharistijskih slavlja vjernici su imali prigodu kupiti Biblije i druge knjige duhovnog sadržaja što je bilo vrlo dobro prihvaćeno.

U poslijepodnevnim satima čitači su se okupili u župnoj kući na zajedničko druženje sa župnikom i časnim sestrama, a zatim su pod vodstvom župnika uz sudjelovanje i drugih župljana imali Lectio divina. Lomili su i razmišljali Božju Riječ, uz pomoć Župnika i aktivno sudjelovali dajući svoje komentare i postavljajući pitanja. Ovo lijepo iskustvo žele u buduće i češće prakticirati.

Zaista s ponosom i radošću možemo reći da je naša župna zajednica iznašla način svečane proslave Nedjelje Božje riječi i da se nije oglušila na poziv Crkve. Bogu hvala na ovim hvalevrijednim inicijativama, župniku i svima koji svojim sudjelovanjem ih ostvaruju te svjedoče njihovu ljepotu, važnost i korisnost u rastu, odgoju i sazrijevanju vjernika i župne zajednice u Božjoj ljubavi pokazanoj i prisutnoj u Riječi.