Završetak 13. međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u ivanićkoj crkvi

Završetak 13. međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u ivanićkoj crkvi

U Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu od 4. do 12. svibnja održava se 13. po redu Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, župana Sisačko moslavačke županije Ive Žinića i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića. Međunarodni festival orgulja Ars organi Sisciae već trinaest godina predstavlja vrijednu orguljsku baštinu sisačke biskupije. Tradicionalno se festival održava svake godine početkom svibnja, a 2019. izdanje će se održati od 4. do 12. svibnja.

Tradiciju orgulja sisačke biskupije pratimo još od 18. stoljeća. Brojni vrijedni instrumenti koji su bili dio povijesne kulturne baštine uništeni su u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, a mnogi su sačuvani instrumenti trenutno u vrlo lošem stanju, i zahtijevaju hitnu obnovu. Međutim, neke su instrumenti sačuvani u župama te su nedavno obnovljeni kako bi svjedoćili o našoj bogatoj i vrijednoj kulturnoj baštini.

Župna crkva sv. Ivana Nepomuka je novoizgrađena crkva u 220-godišnjoj župi Glina, povijesnom gradu u kojem je vladao poznati hrvatski vođa Josip Jelačić i gdje je bila sastavljena hrvatska državna himna. Nedavno je crkva obogaćena najvećim orguljama u biskupiji i stoga je izabrana za otvaranje festivala, u kojem sudjeluju sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin.

Kao i prošle godine, festival će predstaviti snažne Hefererove orgulje u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji. U gradu Sisku održat će se tri koncerta ovog izdanja Ars organi Sisciae: sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić nastupit će u katedrali uzvišenja Svetog Križa. Prva izvedba Hrvatskog baroknog ansambla održat će se u župnoj crkvi Svete Marije Kraljice mira, a slovenska organistica Renata Bauer nastupit će na najvrjednijem povijesnom tijelu sisačke biskupije iz 1777. godine u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene (Sela). Još jedan međunarodni gost festivala, austrijski orguljaš David Boos, nastupit će na nedavno obnovljenim  orguljama u Voloderu, koje je 1863. izgradio hrvatski graditelj orgulja Antun Schimenz.

U subotu ujutro, prije večernjeg koncerta u Voloderu, proslavit ćemo 30. obljetnicu glazbenog djelovanja lokalnog orguljaša i dirigenta zbora Domagoja Sremića, koji će nastupiti na jednom od naših najprepoznatljivijih Heferer orgulja iz 19. stoljeća u župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi.

13. sezonu Ars organi Sisciae zatvorit će koncert u župnoj crkvi svetog Petra apostola u Ivanić-Gradu u 20 sati (nakon večernje mise) na kojem će nastupiti dva zbora: Katedralni zbor Uzvišenja Sv. Križa iz Siska (dirigentica Jelena Blašković) i Vokalni ansambl Milka Trnina iz Ivanić-Grada (dirigentica Branka Bubalo-Paliska) u pratnji orguljaša Roberta Jakice. (izvor: Ars organi Sisciae, pristupljeno 11. svibnja 2019.)