Badnjak je u nedjelju – trebam li postiti?

Badnjak je u nedjelju – trebam li postiti?

Draga Župljani!

S radošću dijelimo s vama blizinu Badnjaka, koji ove godine obasjava nedjelju, 24. prosinca 2023. U tom duhu, želimo istaknuti važnost običaja prema kojem na Badnjak konzumiramo nemrsnu hranu. Također bismo željeli razjasniti postupak u slučaju kada naši tradicionalni dani posta i nemrsa padaju upravo u nedjelju.

U našem tumačenju slijedimo smjernice Zakonika kanonskog prava (1983.), proglašenog od strane pape Ivana Pavla II., koji obvezuje sve katolike diljem svijeta. Crkva nas potiče na pokorničke dane tijekom godine, uključujući svaki petak i korizmeno vrijeme. Nemrs pak i post na Pepelnicu (Čista srijeda) i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista (Veliki petak).

Nekada je post i nemrs bio propisan i na Badnjak (24. prosinca), uoči Bezgrješnog začeća BDM-e (7. prosinca) i uoči Uznesenja BDM-e na nebo (14. kolovoza).

Tijekom tih dana, pozvani smo posvetiti se molitvi, pobožnosti, dobrotvornosti te se odricati sebe, izvršavati svoje vjerske obveze i pridržavati se posebnog posta i nemrsa.

Unatoč tome što post i nemrs nisu više zakonski propisani na Badnjak, u Hrvatskoj vjernici i dalje tradicionalno prakticiraju post i nemrs na taj dan.

Na Badnjak se suzdržavamo od mesa i masne hrane, konzumirajući umjerene obroke ujutro i navečer, te normalan obrok na podne. Naravno, post može biti i stroži, ograničavajući se samo na kruh i vodu.

Važno je napomenuti da ove godine Badnjak pada u nedjelju, dan koji Crkva ne preporučuje za post. Nedjelja je dan Gospodnji, dan Uskrsnuća, kada zajedno slavimo radost Kristova uskrsnuća. Zbog toga ćemo post i nemrs obdržavati dan prije, odnosno u subotu.

Što se tiče obveza, nemrs obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života, dok je zakon posta obvezan za sve punoljetne od 18. do započete 60. godine. Svećenici i roditelji brinu se da se oni koji nisu obvezni na post i nemrs zbog maloljetnosti pouče o pravom smislu pokore.

U duhu pripreme za Božić, neka naša suzdržljivost određenih namirnica bude izraz naše predanosti duhovnom putu, doprinoseći unutarnjoj pripremi za rođenje Isusa Krista u našim srcima. Neka nas ova posebna godina potakne na dublje razumijevanje i življenje vjere u skladu s ljubavlju prema Bogu i bližnjima.

S blagoslovom i toplinom Badnjaka!