Božić 2022. – božićno pismo obiteljima

Božić 2022. – božićno pismo obiteljima

Drage i poštovane obitelji! Dragi župljani, dragi vjernici!

Ljubav Božja prevelika primi pravu put čovjeka,

s neba siđe dolje radi grešnika, rodi se u štali radi čovjeka“

Sretan Vam i blagoslovljen Božić. Rodio nam se Bog i čovjek. Ušao je u našu povijest, preuzeo je na sebe našu sudbinu. Došao je k nama ohrabriti nas, utješiti nas i usmjeri na život dostojan čovjeka. Svojim rođenjem u ljudskoj obitelji posvetio je obiteljski život i time sve naše obitelji: muževe i žene, očeve i majke, djecu, svakog čovjeka. Postao je čovjekom da bi nam iskazao kolika je Božja Ljubav. Stalo mu je do svakoga od nas. On je Emanuel – Bog s nama i to zauvijek. Da nas prati kroz život u svim trenucima radosti i tuge, teškoća i nevolja. Dao nam se u sakramentima da se na njega možemo osloniti, da bi nas krijepio, podizao i jačao. Stoga je Njegovo rođenje događaj koji se više ne može mimoići. Stvarnost koja zadire duboko u naš život u našu svijest i savjest. Prisiljava nas da zauzmemo stav prema njemu. Uz njega ili protiv njega, ali ga se zaobići ne može. Poziva nas da iziđemo iz sebe, iz ropstva samoga sebe, iz zatvorenosti. Poziva nas da ne hodimo u tmini života, već da budemo tražitelji Istine o Bogu i o čovjeku – nama samima. Svjedoci smo da se svakodnevno iskrivljuje istina, iskrivljuje se i nauk Crkve, laž se prikazuje istinom. Domovina nam je izranjena upravo tolikim lažima i razjedinjena zbog mnogih zabluda koje nam se predstavljaju kao nešto moderno, a istina i kršćanske vrijednosti kao nešto nazadno i srednjovjekovno. Zato se poput Poncija Pilata pitamo Što je istina? Pilat ne uspijeva shvatiti da je Istina pred njim, ne uspijeva vidjeti u Isusu lice istine, a to je lice Boga. Pa ipak Isus je upravo to: Istina, koja, u punini vremena, “tijelom postade” (Iv 1, 1.14), došla je među nas da je upoznamo. Papa Franjo rekao je da se za Istinom ne poseže kao za nekom stvari već se s njom susreće. Napomenuo je:“ Duh Sveti nam pomaže prepoznati da je Isus Riječ istine, Jedinorođeni Sin Boga Oca. Duh Sveti nas u našem životu i životu Crkve vodi prema istini tako da prije svega podsjeća i utiskuje u srca vjernika riječi koje je Isus rekao i, upravo po tim riječima, Božji zakon – kako su ga naviještali starozavjetni proroci – biva upisan u naše srce i postaje u nama vrijednosno načelo u donošenju naših odluka i načelo kojim se vodimo u svakodnevnom djelovanju, postaje životno počelo. Ostvaruje se tako veliko Ezekielovo proroštvo: “Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas!… Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe” (36, 25-27). Naime, izvor svih naših djela je duboko u nama: srce je to koje se treba obratiti Bogu, a Duh Sveti preobražava naše srce ako mu se otvorimo.“ Upravo Vam to želim, otvoreno srce za Boga tada ćemo lakše, smislenije i blagoslovljenije živjeti.

Želimo Vam Sretan i blagoslovljen Božić i božićne blagdane, da ih provedete u svojim obiteljima u miru i radosti.

Dobro zdravlje i puno uspjeha u Novoj 2023. Godini

Vaš župnik vlč. Branko Koretić,

vlč. Josip Malković, supsidijar,

M. Mojmira Mašina, mjesna predstojnica,

M. Jelena Krilić, katehistica

i svi Župni suradnici.


Ovim božićnim pismom želio bih uputiti poruku svim župljanima:

 • obiteljima koje su krstile dijete u proteklim godinama i svim roditeljima: ne zanemarujte milosni Božji dar koje ste djetetu omogućili;
 • svim bračnim parovima i onima koji su se u ovoj godini vjenčali: ne bojte se On je veza vaše Ljubavi;
 • obiteljima čiji je član umro i ožalošćenima: zar je Isus LAŽ?! Vjerujte u Gospodina koji je uskrsnuo. Neka se ne uznemiruje srce vaše. Vjerujte u Boga i u Isusa Krista…;
 • starima: budite dostojanstveni u svojoj starosti, Bog koji vas je stvorio s razlogom vas drži na ovome svijetu. Neka vas nadahnjuje mudrošću kojom svjedočite svoje uspjehe i neuspjehe života;
 • bolesnima: ne zaboravite da je Isus s vama u Vašim patnjama. Zato je i došao da se na njega možemo osloniti;
 • vjeroučiteljima: Ne zanemarujte svoga POSLANJA. Bez Njega, samo ste „činovnici“, „najamnici“ u Njegovu vinogradu.
 • učiteljima: Bog koji vam je podijelio milosni dar poučavanja, neka vas nadahnjuje i vrijednosnim, predanim i ljubavlju prožetim prenošenjem znanja.
 • odgojiteljima na području župe: Vi ste, uz roditelje i obitelj, prozor djeci u stvarni svijet koji ih čeka u njihovoj budućnosti.
 • muževima i očevima: Budite muževni, ne predajte se niskim strastima već Duhu koji stvara i izgrađuje, čuva i vodi. Budite zaštita i snaga svojoj obitelji.
 • ženama i majkama: Vi ste sol zemlje i Njegova nježnost na ovome svijetu. Dar ste Neba, ne zaboravite na to.
 • djeci: „Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu, jer to je pravedno »Poštuj svojega oca i majku«, prva je zapovijed s obećanjem: »da ti dobro bude, i da živiš na zemlji dugo.«I vi, očevi, ne ozlojeđujte svoju djecu, nego ih podižite odgojem i urazumljivanjem Gospodnjim.“ Ef 6, 2-4;
 • adolescentima – tinejdžerima: Ne bojte se. Imate pravo biti buntovni, tražiti istinu, propitkivati, ali budite realni, budite i u tome dostojanstveni i dosljedni onome što osjećate u sebi. Neka vas Duh Božji vodi. Ne zaboravite na Boga. On zna tko ste!!! Po Njemu ćete se ostvariti.
 • studentima: Vaše obrazovanje nije više samo stjecanje znanja, već ga pretvarajte u praksu, temeljem iskustva vođeni Bogom, odlučite se za ono što je vrijedno, važno i potrebno. Odlučite se za Život.

Na sve ove nakane molit ćemo svih ovih dana.

Neka Vas blagoslovi Gospodin i neka Vas čuva!

Neka Vas Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka Vam bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na Vas i mir vam donese!

 (Br 6,24-26)

Vaš župnik vlč. Branko Koretić


It appears your web browser doesn't support PDFs. You can download the PDF file here.