Koncert Stabat Mater u sklopu proslave župnog blagdana

Koncert Stabat Mater u sklopu proslave župnog blagdana

Projekt STABAT MATER osmišljen je kao ciklus koncerata na kojima će se izvesti djelo Stabat Mater, skladatelja Giovannija Battiste Pergolesija za građane gradova Gline, Petrinje, Ivanić Grada i Siska u organizaciji udruge Siscia Vox Mundi, jedno je od kapitalnih djela klasične glazbe. U sklopu proslave blagdana sv. Petra, zaštitnika župe u Ivanić-Gradu, koncert će se održati 29. lipnja 2021. u 20 sati, odnosno nakon svečane večernje župne mise koja počinje u 19 sati.

Ova izvedba (uz orgulje u Petrinji, Glini i Ivanić Gradu te orkestra u Sisku) biti će prva takva izvedba ovog djela u našem gradu, i prva izvedba velikog djela za soliste i zbor.

Ovaj projekt od iznimne je važnosti za kulturni život naše biskupije uopće, a pogotovo u vidu posljednjih nedaća koje su nas zadesile.

Glazbom, donosimo novo svjetlo, nadu u bolje sutra i u obnovu života na ovim područjima.

Izvođači koncerata su kako slijedi: Margareta Klobučar, sopran, Tihana Herceg Ivšić, mezzosopran, Ženski zbor vokalnih sastava Siska i Petrinje, Milan Hibšer, orgulje, Jelena Blašković, zborovođa i dirigent.

Zajedničkim radom i muziciranjem, želimo građanima pokloniti glazbu, ljepotu i nadu, koja nam je svima itekako potrebna nakon svih nedaća koje su ovaj kraj zadesile tijekom cijele prošle godine, a pogotovo posljednjih nekoliko mjeseci. Glazba liječi. Glazbom liječimo i hranimo duh te nam ona omogućava da u našu svakodnevicu unesemo novu kvalitetu i radost življenja.

Zajedničkim snagama, članice vokalnih sastava i zborova grada Siska i Petrinje, uz naše proslavljene operne pjevačice, želimo ponovo donijeti svjetlost kulturnog života ovom području. Jedino zajedništvom možemo prebroditi sve izazove koje nam život stavlja na put, a ovim projektom dokazujemo da upravo u zajedništvu možemo naći snagu i inspiraciju za hrabrost i radost.

Koncert ćemo i snimati te ćemo svim posjetiteljima koji neće moći biti u mogućnosti fizički prisustvovati koncertu biti omogućen live prijenos koncerta na internetskim stranicama i društvenim mrežama.