Misa zadušnica za sve poginule, umrle i nestale branitelje Otoka Ivanić

Misa zadušnica za sve poginule, umrle i nestale branitelje Otoka Ivanić

Misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Otoka Ivanić predvodio je u subotu, 30. listopada 2021. u crkvi sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su dekan ivanićgradski preč. Božo Pinjuh, rektor svetišta Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću fra Robert Ćibarić, župnik iz Posavskih Brega vlč. Dražan Mirčić i domaći župnik vlč. Branko Koretić.

Misi su nazočili i vjernici, predstavnici Hrvatske vojske i policije, branitelji te obitelji poginulih i nestalih. Na počeku su i pročitana imena 45 poginulih branitelja s područja Otoka Ivanić koji obuhvaća župe Ivanić-Grad, Kloštar Ivanić, Križ i Posavski Bregi.

“Navik on živi ki zgine pošteno“, riječi su velikog hrvatskog književnika i borca za istinu i pravdu, Frana Krste Frankopana, koje je naš biskup Vlado Košić utkao u uvodni dio misnog slavlja.

Velečasni Branko Koretić na početku je pozdravio sve nazočne, a osobito naše branitelje i njihove obitelji.

Potom se nazočnima obratio gospodin Darko Gerić, predsjednik Zajednice udruga branitelja Otoka Ivanića, koji je na kraju svog obraćanja pročitao ime svakog poginulog branitelja.

Uslijedio je nastavak misnog slavlja. Biskup Vlado Košić se u svojoj homiliji prisjetio blaženog Alojzija Stepinca koji je u svojoj patnji posljednjih dana života istaknuo kako se uvijek trebamo boriti za plemenito i istinito. Geslo blaženog Alojzija Stepinca: „U tebe se, Gospodine, uzdam“, svjedoči kako je blaženik bio vojnik Božji, pozvan u borbu da se odupre zlu.

U osvrtu na misno čitanje iz Knjige Makabejaca, biskup Vlado Košić iznosi sržnu misao kako je ludo i nerazumno prinositi žrtvu za poginule vojnike ako ne vjerujemo u uskrsnuće. Povezujući biblijski tekst s Domovinskim ratom, biskup je naglasio važnost neprestanog sjećanja i trajnu zahvalnost za žrtvu onih koji su dali svoje živote.

Biskup se prisjeća riječi dragog nam kardinala Franje Kuharića: „Postoje linije iz kojih se ne smijemo povlačiti“, želeći naglasiti ono kršćansko kako valja ljubavlju braniti ono što je vrijedno. I sam je biskup bio svjedok ratnih stradanja u Petrinji i Hrastovici gdje je djelovao kao svećenik u vrijeme Domovinskog rata.

Gospodin je na odlasku rekao da je došao čas. To je čas muke i križa, ali istovremeno i čas proslave. Tako je i sa žrtvama naših branitelja. Ako zrno, pavši na zemlju, ne umre, neće donijeti rod. Smrt naših branitelja je žrtva ljubavi prema domovini. To nije oduzimanje jer nam je Bog darovao naše bližnje, nego sačuvati ljubav da bi se mogao roditi novi život, brojniji od onog koji je morao umrijeti. Stoga ih prinosimo u jedinstvu s Isusovom žrtvom.

Pripremila: Mirjana Banković-Malečić

(Dio teksta te fotografije preuzeti s internetskih stranica Sisačke biskupije; pristupljeno 31. listopada 2021.)