Na ponos Ivanić-Gradu i župi: Monaško posvećenje s. Marije Pavle Pendelić, rođene Ivanićanke

Na ponos Ivanić-Gradu i župi: Monaško posvećenje s. Marije Pavle Pendelić, rođene Ivanićanke

Monaško posvećenje s. Marije Pavle Pendelić, benediktinke samostana sv. Andrije u Rabu, održano je u četvrtak 25. svibnja u samostanskoj crkvi sv. Andrije.

Svečano misno slavlje za vrijeme kojeg je s. Marija Pavla položila svoje doživotne zavjete Trojedinom Bogu i obred monaškog posvećenja predvodio je u zajedništvu s brojnim svećenicima, pristiglom rodbinom i okupljenim vjernicima krčki biskup Ivica Petanjak, OFMCap.

U homiliji je tumačio liturgijska čitanja toga dana, posebno se osvrnuvši na Isusovu molitvu za jedinstvo koju poput oporuke ostavlja u trajni zadatak svojim učenicima.

Obraćajući se potom s. Mariji Pavli biskup je naglasio kako je čin monaškog posvećenja „njezin čas“ u kojem i po kojem je pozvana sebe potpuno darovati Trojedinome Bogu: „Vi danas i definitivno umirete ovom svijetu, kako biste počeli živjeti drugom i drugačijem svijetu. Klauzurni način života je uistinu poseban oblik života koji je s jedne strane veoma zahtjevan i zato se malo ljudi odlučuje za njega, ali ako se on shvati i prihvati kao posebna milost poziva i zvanja onda ste Vi privilegirani i po samom svom obliku života unaprijed ste oslobođeni od tolikih svjetskih intriga, besmislica, trauma, drama, izgubljenog vremena, sačuvanih živaca.“

Nastavivši svoje obraćanje novozavjetovanici biskup joj je na srce stavio posebno životno poslanje koje kao benediktinka svojim monaškim posvećenjem, a u svjetlu liturgijskih čitanja toga dana, započinje: „Ako ste ovdje svim svojim srcem i ako je ovo sada Vaša nova obitelj onda ćete i Vi za nju moliti kao što je to Isus molio za svoju obitelj učenika i za svakoga od nas. Molite i budite čimbenik jedinstva i zajedništva. To su temelji svake obitelji, svake zajednice, svakog društva, a napose klauzurnih redovnica.“

U zaključnim mislima svoje homilije biskup se osvrnuo na sv. Bedu Časnoga čiji se spomen toga dana slavio ističući kako je „on smatran najvećim egzegetom Svetog pisma u zapadnoj Crkvi. Sveto pismo je njegovo trajno nadahnuće, a unatoč svojoj učenosti bio je cijenjen u zajednici zbog svoje simpatičnosti, poniznosti, mudrosti. Uspio je povezati strast za znanošću, molitvu i liturgiju, jednostavnost i pristupačnost. Razum, vjera i normalan čovjek.“

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja doživotnih zavjeta na ruke č. m. opatice Marije Zrinke Roglić te monaško posvećenje po kojem je s. Marija Pavla postala punopravna članica monaške zajednice sv. Andrije u Rabu u kojoj danas, nakon više od tisuću godina od osnutka, moli i radi 10 koludrica.

Nakon misnoga slavlja rapske su koludrice pred samostanskom crkvom počastile sve pristigle vjernike i time još jednom znakovito pokazale svoju ljubavi prema stanovnicima otoka Raba čije su duhovne majke i moliteljice već više od tisuću godina.

Sestra Marija Pavla Maja Pendelić, OSB rođena je u Zagrebu 1983. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Ivanić-Gradu. Godine 2002. upisala je studij arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te je kao diplomirani inženjer stekla radno iskustvo u struci. Redovito je primila sakramente krštenja, prve pričesti i svete potvrde, no nakon osnovne škole udaljila se kao i većina vršnjaka od vjere i Crkve. U kasnim dvadesetim godinama ponovno se vratila sakramentima i otkrila vrijednost katoličke vjere i Crkve, vratila se pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji kojoj se u djetinjstvu utjecala posebnim pouzdanjem. Nakon što je uvidjela ispraznost svog dotadašnjeg života u svijetu, smisao svog postojanja pronalazi jedino u Bogu, te se odlučila za samostanski život u potpunom predanju svog života Bogu. U benediktinski Samostan sv. Andrije u Rabu ušla je 8. rujna 2016. , gdje je 17. travnja 2017. ušla u novicijat, te 31. svibnja 2018. pristupila prvim zavjetima. Uz zajedničke dužnosti i službe unutar zajednice, nastoji primijeniti umjetničke sklonosti i iskustva, kao način služenja Bogu i bližnjima te u šutnji klauzure uči i razvija monašku tradiciju izrade svetih ikona.

(Tekst i fotografije preuzeti s internetskih stranica Informativne katoličke agencije, pristupljeno 27. svibnja 2023., autor fotografija: Sanjin Badurina)