Najava: Otkrivanje i blagoslov spomenika nadbiskupu Josipu Jurju Posiloviću

Najava: Otkrivanje i blagoslov spomenika nadbiskupu Josipu Jurju Posiloviću

U petak 26. travnja 2019. u 10:00 ispred župne crkve svetog Petra apostola u Ivanić-Gradu, u Parku hrvatskih branitelja bit će svečano otkrivanje spomenika nadbiskupu Josipu Jurju Posiloviću (1834.-1914.), rođenom Ivanićaninu i zagrebačkom nadbiskupu.

Nadbiskup Josip Juraj Posilović posebno se istaknuo svojim predanim radom na promicanju kulture, znanosti i obrazovanja uopće, svojom neumornom zauzetošću za potrebite, svojim istančanim domoljubljem i predanošću svom hrvatskom narodu. Nadbiskup Posilović je svojim socijalnim, političkim i kulturnim utjecajem poticao i ostale znamenite Ivanićane poput Deželića i Kundeka da se stave na raspolaganje svom gradu i široj društvenoj zajednici.
Nadbiskup Posilović istaknuo se i time što je potaknuo projekte obnove zagrebačke katedrale, izgradnje isusovačke crkve i samostana (bazilika Srca Isusova, Palmotićeva) ali je i posebno posebno pridonio opremanju naše Ivanićke crkve koja zahvaljujući njemu ima svoj današnji izgled.

Nakon svečanog otkrivanja i blagoslova spomenika nadbiskupu Josipu Jurju Posiloviću, čiji je autor akademski kipar Ivan Kujundžić, biskup sisački mons. dr. Vlado Košić u crkvi sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu predvodit će svečanu misu na kojoj ćemo zahvaliti Gospodinu na daru kojeg smo primili u osobi nadbiskupa Posilovića i plodovima njegova duhovnog i materijalnog rada koji se i u današnjim danima isprepliću u našoj svakodnevnici i u životu našeg grada i naše domovine.

Pozivamo sve sugrađane i župljane da se odazovu na ovaj svečani događaj kako bismo dostojno obilježili ovaj svečani i znameniti događaj za naš grad i našu domovinu.

Otkrivanje spomenika