Oproštaj od s. M. Leticije Antalašić i s. M. Bogdane Perić – pozdravni govor i fotogalerija

Oproštaj od s. M. Leticije Antalašić i s. M. Bogdane Perić – pozdravni govor i fotogalerija

U nedjelju 28. kolovoza župa sv. Petra apostola oprostili smo se od s. M. Leticije Antalašić i s. M. Bogdane Perić. s. Leticija bila je u ovoj župi od 2.9.1983. – 20.9.1987. i od 21.5.2008. – 28.8.2022., a S. Bogdana bila je u ovoj župi od 11.7.2001. – 13.8.2007. i od 14.9.2019. – 14.9.2022.

Zahvaljujemo Dobrom Bogu na njihovom požrtvovnom radu u našoj župi. Na svakom dobročinstvu, molitvi, pjesmi, odsviranoj misi, Ljubavi, savjetu… Dobri Bog neka vas i dalje vodi Providnošću, nadahnjuje Duhom Svetim, krijepi Euharistijskim Isusom.


Prigodni pozdravni govor

Drage naše sestre Leticija i Bogdana, poštovani župniče, dragi župljani…

Družba Kćeri Milosrđa djeluje u našoj župi od 1938.godine, točnije, 21.08.1938. godine pa smo prije nekoliko dana navršili punih 84 godine njihovog djelovanja u našoj župi.

Nedugo nakon što je stupio na dužnost, ondašnji župnik, dr. Ivan Šimunović, nastojao je riješiti pitanje orguljaša koje je dugi niz godina bilo neriješeno te se odlučio u župu dovesti sestre koje bi vršile orguljašku službu, ali i razvile neke druge aktivnosti. Nadbiskup, blaženi Alojzije Stepinac, preporučio mu je novoosnovanu redovničku zajednicu sestara Kćeri Milosrđa trećeg reda sv. Franje, nastale na našem tlu. Župnik, dr. Šimunović, obratio se utemeljiteljici i vrhovnoj glavarici reda, blaženoj Mariji Propetog Isusa Petković, a ona mu je udovoljila te poslala prve tri sestre. Kakva milost za župu: na preporuku blaženog Alojzija Stepinca, uz odobrenje blažene Marije Propetog Petković!

Kardinal Stepinac ih je preporučio zbog ˝dobrog duha˝. Hvala na preporuci, preuzvišeni kardinale.

Sestre Leticija i Bogdana kao da su utjelovile sve ono što je dr. Šimunović procijenio da je nedostajalo.

Sestra Marija Leticija Antalašić rođena je 17.travnja 1936.godine u Domašincu, općini u Međimurskoj županiji, u brojnoj kršćanskoj obitelji. Najmlađa od devetero djece, ispunila je zavjet majci Ceciliji da će jedno dijete posvetiti Bogu. Djelovala je u više zajednica: Zagreb, Preko, Vinagora, Subotica, Valpovo, Ivanić Grad, Čakovec, Brežice, a od 21.05,2008.g. ponovno u Ivanić Gradu. Predstavljati njen duh u sudjelovanju na misi kroz pjesmu bilo bi suvišno jer je ona kroz svaku odsviranu i otpjevanu notu, kroz svoj glas i karizmu, svjedočila ljubav prema Gospodinu. Bit će teško zamisliti Vaš izostanak u mnogim dnevnim i nedjeljnim događanjima. Prazno mjesto za orguljama stvorit će prazninu i u srcima mnogih župljana vjernika, a osobito pjevača koji su s Vama davali svečani ton svakoj misi. ˝Tko pjeva, dvostruko moli!˝, rekao je sv. Augustin pa smo sigurni da ste izmolili milosti za barem dva života. Nakon otpjevanih misa, sestra Leticija bi mjesto za orguljama zamijenila kuhinjom ili vrtom. Kreativnim, bogatim, raznovrsnim, a nadasve urednim vrtom, uvijek bi se posebno ponosila. Teško je reći je li bila uspješnija u svojem vrtu ili davanjem u Gospodinovom vinogradu.

Po uzoru na našu blaženicu, sestre Kćeri milosrđa osjećaju snažnu privlačnost prema duhu siromaštva i skromnosti. Marija Propetog je u jednoj svojoj životnoj tjeskobi zavapila Kristu, na što je čula tajanstveni glas s križa: ˝Žrtvuj se za mene!˝ Poziv je to i misao vodilja i našoj sestri Bogdani: žrtva za Gospodina u službi braći i sestrama u Crkvi Kristovoj. Sestra Marija Bogdana Perić rođena je 06.11.1947. godine u Tomislavgradu. Djelovala je također u mnogim župama: Šestine, u koje se uvijek iznova vraćala, Valpovo, Ivanić Grad, Uskoplje te ponovno u našoj župi od  2019. godine. Bila je mjesna predstojnica u više navrata i dugo godina u različitim zajednicama, orguljašica, vozačica te kao katehistica poučavala i privela brojne generacije sakramentima Prve pričesti i Krizme. Skromna, samozatajna, uvijek odmjerena i vjerna službi i obavezama, tiho i nenametljivo je vršila svoju dužnost tako da su svi kotačići župe funkcionirali besprijekorno. Svojom samozatajnošću i dostojanstvom davala je mistiku ovom našem zemaljskom domu Gospodnjem, mistiku koja nas kroz otajstva uvijek iznova prizemlji kada si umislimo da smo Bogu bliži od svoje braće.

Milosno je bilo imati ovakve uzore u svojoj blizini.

Često se opraštamo u zadnje vrijeme, ali to ne mora nužno biti tuga, već naprosto dinamika ciklusa koji zovemo život. Naše sestre zovu neki novi izazovi, nove sredine, nove dužnosti. Neka nova dječica dobit će milost osmijeha i glasa naše sestre Leticije, baš kao što će bolesni, stari i usamljeni dobiti milost mudrosti i ohrabrenja naše sestre Bogdane.

Hvala vam objema za sve milosti koje ste dale našoj župi, a mnogima i ponaosob, i neka vam je blagoslovljena nova služba ondje gdje vas Gospodin vodi.

Župljani Župe sv. Petra apostola iz Ivanić Grada

U Ivanić Gradu, 28.08.2022.


»Naš ljubljeni nebeski Otac izabrao nas je preko svoga Sina za svoju slavu, da kao druge Marije nosimo po svijetu Isusa. I zato u Vama (tj. u sestrama) kao u drugim Marijama treba da boravi Presveto Trojstvo, radi Vaše ljubavi prema Isusu, jer je On sâm tako rekao… Velika nas je sreća zapala, sestre drage, da budemo Zaručnice Boga Svemogućega… Srce djevice ima još veću sposobnost da ljubi. Djevica Bogu posvećena mora imati za svog Božanskog Zaručnika najveću, najčistiju, najžarču ljubav. Ne zadovoljimo se, dakle, s jednom običnom zemaljskom ljubavi, jer se naše srce nije zadovoljilo sa stvorenjıma, već je tražilo samu ‘Ljubav’ za predmet svoje ljubavi… Bog je Otac i Kralj Družbe i Zaručnik svake od nas. Moramo, dakle sve ljubiti ono što On hoće, sve ono što On drži u svojoj Kući: Njegove Zaručnice, Njegovu djecu, Njegova djela. I ako ste prave Zaručnice, pokazat ćete svoju ljubav Isusu ljubavlju prema Družbi i njezinim djelima, jer se ljubav pokazuje djelima«
bl. Marija Propetog Isusa Petković, Duhovni dnevnik, str. 31, 46, 52.