Pastoralne smjernice za slavlje Cvjetnice, Velikog tjedna, Uskrsa i događaja poslije Uskrsa

Pastoralne smjernice za slavlje Cvjetnice, Velikog tjedna, Uskrsa i događaja poslije Uskrsa

Braćo svećenici,

Naša je Sisačka biskupija i Hrvatska biskupska konferencija, nakon mjera koje je izdao nacionalni Stožer civilne zaštite RH za borbu protiv koronavirusa, dala svoje odredbe zbog zaraze korona virusom. Budući da dolazi Veliki tjedan i Uskrs, te događaji koji slijede tome treba dodati sljedeće:

1. Liturgijska slavlja u Velikome tjednu

Za Sveto trodnevlje već je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata donijela upute koje smo vam e-mailom dostavili.

Ta se dakle slavlja mogu slaviti samo u župnim crkvama i samostanima, u kojima žive svećenici ili u kojima se inače redovito slavi Euharistija. Neka župnici svoje vjernike obavijeste kada će biti ta slavlja, kako bi se svi u svojim domovima mogli sjediniti u molitvi, premda neće moći fizički doći i sudjelovati.
Tamo gdje je moguće, neka se organiziraju izravni prijenosi tih slavlja i obreda na mjesnim i krajevnim radijskim i televizijskim postajama te pomoću interneta.

Kako sam najavio, ja ću iz Sisačke katedrale voditi misna slavlja na Cvjetnicu, na Veliki četvrtak i na Uskrs, uvijek u 10 sati, što će direktno prenositi naš Ured za odnos s javnošću, putem interneta – link možete pronaći na našoj službenoj web-stranici.

Za slavlje Nedjelje Muke Gospodnje (Cvjetnice) vrijede odredbe o slavlju Euharistije samo s dozvoljenim brojem prisutnih vjernika. Strogo se pridržavajući sanitarnih odredbi, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja.

Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se treba pridržavati sljedećega:

a) Misa posveta ulja, koja se redovito slavi na Veliki četvrtak prije podne prenosit će se iz naše Katedrale u 10 sati. Svećenici neka obnove svoja svećenička obećanja sami, pred Presvetim u zgodno vrijeme taj dan prije podne.

b) U slavlju Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, u skladu s danim naputkom, izostavlja se obred pranja nogu. Na kraju toga slavlja ispušta se i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu.

Svećenici na župama mogu koncelebrirati u slavlju Mise Večere Gospodnje, a iznimno se svim svećenicima daje dopuštenje da toga dana, na prikladnome mjestu, slave misu bez naroda.

c) Procesije i ostali izražaji pučke pobožnosti u Velikome tjednu i u Svetome trodnevlju odgađaju se. Mi ćemo u našoj Biskupiji obred klanjanja Križu imati  na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa 14. rujna kada Katedrala slavi svoju svetkovinu.

d) Na Veliki petak Kongregacija poziva da u Sveopću molitvu uvrstimo zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne. Tako ćemo u našoj Biskupiji, nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) moliti sljedeći zaziv:

9.b Za pogođene u vrijeme pandemije.

Molimo i za sve one koji pate
od posljedica sadašnje pandemije,
da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima,
snagu zdravstvenomu osoblju,
utjehu obiteljima koje pate,
a preminulima puninu otkupljenja.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući vječni Bože,
jedino utočište u ljudskoj nemoći,
dobrostivo pogledaj na patnju svoje djece,
koja su pritisnuta bolima sadašnje pandemije,
i svojom milošću: ublaži trpljenja bolesnima,
podaj snagu onima koji se za njih brinu,
vječni pokoj udijeli umrlima,
te, dok traje ovo vrijeme nevolja,
molimo te, daj da svi pronađu utjehu u tvome milosrđu.
Po Kristu Gospodinu našemu. O. Amen.

Treba nadalje pripaziti da u obredu klanjanja Svetomu križu nekolicina prisutnih pojedinačno pristupi Križu i na udaljenosti od barem dva metra jedni od drugih i od križa te kleknu ili se naklone. Neka se Križ ne ljubi niti mu se očituje čašćenje dodirivanjem.

e) U slavlju Vazmenoga bdijenja na početku se izostavlja paljenje ognja, blagoslov ognja i procesija. Na početku se zapali uskrsna svijeća i pjeva se Hvalospjev (Exsultet). U krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja, nema blagoslova krsne vode niti krštenja.

f) Za blagoslivljanje  jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve.

 

2. Slavlja svete potvrde i prve svete pričesti

Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi slavlja sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja odgađaju za novi datum.

Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem. Osim toga, roditeljima, djedovima i bakama pruža se mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.

 

3. Očitovanje kršćanske ljubavi

Okolnosti u kojima živimo traže i zauzetost u kršćanskoj ljubavi. Neka se pronađu mogućnosti da se, osobito po župnim Caritasima, pomogne potrebitima, posebno stradalima od potresa u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Sve svećenike molim da se svojim novčanim darom osobno uključe u obnovu Zagrebačke katedrale i Bogoslovije, gdje smo većina proveli svoje dane odgoja i priprave za svećenički red. Također potičem u našoj Sisačkoj biskupiji i sve vjernike i dobrotvore koji mogu pomoći da svoj dar uplate na račun Sisačke biskupije u Zagrebačkoj banci – s naznakom: Za Zagrebačku nadbiskupiju stradalu u potresu.

Mlade vjernike, nakon što je Zagrebačka nadbiskupija objavila da se odgađa slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži, 9.-10.svibnja o.g., pozivam da nastave u duhovnoj pripremi slijediti Marijin poziv da učine što im Krist kaže (usp. Iv 2, 5).

Draga braćo svećenici, kao pastiri, ne štedeći snage, budimo i dalje uza svoj narod: u molitvi za njega, u duhovnoj blizini, u poučavanju i upućivanju, u svakovrsnoj brizi za bližnje, zajedno sa svojim vjernicima, svjesni da nam je i u ovome vremenu potrebno posebno vjerničko i domovinsko zajedništvo.

 

4. Molitva

Sve vjernike pozovite da ostanemo sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi. Tako se može očitovati važnost i otajstvo ‘kućne Crkve’, one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za ponovnim susretima u punini crkvenoga života. Gospodinu smo uvijek, a osobito sada, pozvani pokazati gorljivost našega vapaja i pouzdanja u Njega.

 

5. Poštivanje odredaba

Budući da zadužena civilna tijela, u skladu sa svojim odgovornostima i s novonastalim okolnostima, od vremena do vremena daju nove opće upute i preporuke, ovime se svećenicima i vjernicima posvješćuje da se – glede općih uputa – treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a koje se odnose na sva okupljanja ljudi pa tako i vjernika.

Pitanje e-Propusnica potrebno je riješiti s nadležnim tijelima županijske civilne zaštite i /ili Policijske uprave. Naime, premda ovih dana ne trebamo i ne smijemo previše izlaziti i posjećivati druga mjesta i gradove, za obavljanje naše pastoralne službe potrebna nam je propusnica koju od 5. travnja trebaju imati svi državljani RH u digitalnom obliku, pa to trebamo i mi, svećenici, ishoditi.

 

Unutar zadanih mogućnosti, neka se organizira pastoralni život i prate ograničenja. A kršćanska je ljubav uvijek domišljata da iznađe načina da se očituje.

Draga braćo svećenici, neka vas prati Božji blagoslov, zagovor Presvete Bogorodice Djevice Marije, svetoga Josipa, zaštitnika naše domovine Hrvatske, svetoga Kvirina, našeg biskupijskog zaštitnika i blaženoga Alojzija Stepinca, mučenika za svetu vjeru i naš hrvatski narod!

 

Pozdravljam vas u Gospodinu!

Vaš biskup
† Vlado Košić

U Sisku, 3. travnja 2020. godine

(Preuzeto sa stranica Sisačke biskupije; pristupljeno 3. travnja 2020.)