Pismo župnika vjernicima župe sv. Petra apostola

Pismo župnika vjernicima župe sv. Petra apostola

Dragi i poštovani župljani, članovi župnog pastoralnog vijeća, ekonomskog vijeća, mješovitog zbora, dječjeg zbora, zbora mladih, mladi, Poslanici, Biseri Očeva milosrđa, animatori, čitači, članovi Caritasa, Marijine Legije, vjeroučitelji!

Nalazimo se u izazovnim vremenima kušnje, osobnih promišljanjima, straha i nevjerice što se to događa oko nas a i među nama. Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih sugrađana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i biskupa Hrvatske biskupske konferencije, donesene su privremene mjere koje stupaju na snagu s današnjim danom, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke. Pozvani smo vjerničkim duhom razmatrati kako se trebamo ponašati, što trebamo činiti iz ljubavi prema bližnjima i na koji način najviše pomoći potrebitima.

Kardinal Josip Bozanić napisao je:

„..Ovo je prilika za razna savezništva u dobru, u kojemu se u društvenoj zajednici trebaju povezati: ljubav prema čovjeku, zdravstveni sustav, znanost, gospodarstvo i političke odluke.

U nama je snaga Božjega Duha koji nas tješi i daje snagu. Osim toga, mi živimo sigurnost nade u Kristu. Molitva sve to povezuje u pouzdanju i po njoj smo dionici čudesnih djela. Svemogućemu Gospodinu koji nas obnavlja u svojoj ljubavi preporučujemo svoje slabosti i molimo ga za nadvladavanje zla i blagoslovni mir u našoj domovini Hrvatskoj.“

Odredbe koje su donesene od odgovornih institucija odnose se i na naše vjerničko praktično življenje vjere. Do sada smo imali mogućnost u svim svojim životnim potrebama: redovito dolaziti u crkvu pomoliti se u svojim potrebama, zahvaliti na uslišanim molitvama…; sudjelovati na sv. misi; primati svetu Pričest; ispovijedati se; susretati se…. Međutim došli su dani o kojima sam, nesvjesno, često puta govorio u propovijedima: da dolaze teška vremena … Iz tog sam razloga i rekao da ćemo ovu liturgijsku godinu u našoj župi posvetiti euharistiji.. te smo upravo u adventu posebno na katehezama četvrtkom tumačili sv. misu dio po dio. Nisam znao što se sprema, nije nitko, ali sam osjećao da  nam je Euharistija potrebnija nego ikad i da ju moramo dobro upoznati i u njoj ispravno, iskreno i s vjerom sudjelovati. Trebamo ju proživljavati, jer nas ona doista hrani, čisti od svih životnih zabluda i u njoj sazrijevamo u svojoj vjeri.

Došli su dani kada fizički ne možemo sudjelovati na sv. Misi, ali poučavani znamo, da ju možemo proživljavati u duhu vjere, putem radija, tv-a, facebooka i sl…
Ovo nisu vremena za očajavanje već za konkretnost u životu, samodisciplinu, pročišćenje, sazrijevanje i istinsko pouzdanje u Boga. Stoga:

  1. Svakog dana slavit ću sv. Misa u našoj crkvi u predviđeno vrijeme i na predviđene nakane i moliti za sve nas i naše obitelji, te na sve one nakane koje smo zadnjih tjedan dana redovito već molili;
  2. Svake nedjelje u 10:00 bit će uživo prijenos sv. mise iz naše crkve posredstvom Obiteljskog radija Ivanić na radijskoj frekvenciji 99,4 MHz;
  3. Radi se i na redovitom video prijenosu uživo svete mise svakog dana i svake nedjelje;
  4. Naša crkva, kao što sam u nedjelju najavio bit će svakodnevno otvorena od 8:00 – 18:00
  5. Na našoj web i Facebook stranici redovito ćemo objavljivat dobre članke, molitve i ohrabrenja;
  6. Preporučam redovito slušanje Hrvatskog Katoličkog Radija HKR-a, jer doista imaju jako dobar programski sadržaj koji je u skladu s našim vjerničkim stavovima, ispravnim naukom vjere, ohrabrujući, poticajan, kreativan i stvara dobro raspoloženje kod ljudi, te je informativno jako dobro pripremljen… imaju odlične voditelje i djeluju vrlo umirujuće iako je program dinamičan i raznolik, gosti su im vrlo kvalitetni i pomno odabrani… Radijska frekvencija HKR-a je 103,5 MHz.
  7. Molimo u svojim obiteljima.
  8. Objavljivat ćemo dobre sadržaje kao i mnoge druge preporuke pape, biskupa …

Neka nam dobri Bog, u kojeg vjerujemo i kojem se molimo, bude na pomoć i sve nas zaštiti.
Bog blagoslovio vas, našu župnu zajednicu, domovinu nam Hrvatsku i cijeli svijet.

Vaš župnik,

Branko Koretić

Prilozi:
1) Kardinalovo pismo vjernicima – poticaj na molitvu; Kardinalovo pismo vjernicima – poticaj na molitvu
2) Korizma – ulazak u pustinju – Papina kateheza na općoj audijenciji na Pepelnicu, 26. veljače 2020.