Pozdravni govor biskupu Košiću povodom proslave Petrova u našoj župi

Pozdravni govor biskupu Košiću povodom proslave Petrova u našoj župi

Preuzvišeni i dragi biskupe Vlado!

Radosna je naša i Vaša ivanićgradska Crkva što ste danas ovdje s nama – svoj među svojima.

Ponosni smo što ćete predvoditi ovo euharistijsko slavlje koje ima posebno značenje za našu župnu zajednicu. Prigoda je ovo za obilježavanje 215 obljetnice župe koja je iz lokalne kapelanije 5. listopada 1804. godine podignuta u red župe, a prvu župničku prisegu u novoj župi položio je vlč. Ivan Ivančić 13. siječnja 1805. godine.

Drugi važan spomen svakako je i okrugla 100 obljetnica utemeljenja reda časnih sestara iz reda Kćeri Milosrđa, koje je utemeljila bl. Marija Propetog Isusa Petković sa još pet djevojaka 25. ožujka 1919. u Blatu na Korčuli, a u Ivanić-Gradu su Kćeri Milosrđa prisutne od 21. kolovoza 1938. godine.

Prostor na kojemu ćete predvoditi ovo sveto euharistijsko slavlje do 1912. godine bio je sajmište, a zahvaljujući upornosti župnika vlč. Cimermanovića i uz blagonaklonost tadašnjeg gradonačelnika Rubetića prvo smo na ovom djelu imali uređeni cvijetnjak, a zatim perivoj koji je postavljen pod stručnim vodstvom tadašnjeg upravitelja Botaničkog vrta u Zagrebu Viteslava Durchaneka. Sve je zaokruženo godine 1925. kad je pred crkvom podignut i spomenik Tisućgodišnjice hrvatskog kraljevstva. I Vi ste oče biskupe, na inicijativu Udruge Nadbiskup J.J. Posilović, zajedno sa današnjim gradonačelnikom Grada Ivanić-Grada Javorom Bojanom Lešom i župnikom naše župe vlč. Koretićem uresili ovaj Park spomenikom vrlom sinu Ivanićkog kraja blagopokojnom zagrebačkom nadbiskupu Josipu Jurju Posiloviću.

Neka Vaš današnji posjet bude u ozračju molitve Bogu za sve što nam je darovao i što jesmo, jer samo u Bogu koji je izvor svega i po kojemu sve živi možemo postati svjesni sebe i svoje malenosti, te se Njemu koji je početak i svršetak možemo iskreno obratiti.

Iz iskrene molitve dolazi i iskrena zahvalnost i predanje. Zahvalnost na svemu što se u ovim burnim vremenima ne posustajete zajedno s svima nama nositi sa svim izazovima koje ta nemirna vremena postavljaju pred Crkvu i čovjeka. U tom pravcu Vaše hrabro vođenje naše Sisačke biskupije svima nama je snaga i hrabrost za hvatanje u koštac sa svim izazovima koji se pred nas postavljaju bilo kao vjernike bilo kao sudionike u društvenom životu.

Svaki Vaš posjet ujedno ulijeva i nadu u Krista – Božje ime koje je središte našega života i koji nam se u euangelionu (radosnoj vijesti) svakodnevno objavljuje, te nas i društvo u cjelini upućuje na povratak radosti i na vezu s Bogom u kojemu sve živi i jest i u kojemu će sve biti spašeno.

Hvala vam Oče biskupe od svih nas koji smo s raznih strana naše ivanićgradske župe i šire – iz naših „kućnih crkava“ došli, kako bi zajedno s Vama podigli svoj glas k nebu i molili snagu uskrsnuloga Krista da nas sve ohrabri u nastojanju oko što revnijeg svjedočenja vjere, nade i ljubavi.

Potrebna nam je i Vaša pastirska podrška, briga, poticaj i ohrabrenje za budućnost kako bismo, po zagovoru Majke Marije i njezinog prečistog zaručnika sv. Josipa, i uz zagovor prvog rimskog biskupa sv. Petra mogli biti odani Bogu, pravi suradnici i svjedoci njegove ljubavi prema svojim obiteljima i bližnjima, svom narodu i domovini i svim ljudima.

Dopustite sada da Vam naša Emanuela Glavaš ispred ministranata, animatora i krizmanika naše župe uruči buket cvijeća kao znak dobrodošlice.

Dobro nam došli!

 

dr.sc. Mile Marinčić, predstavnik župnog pastoralnog vijeća