[POZIV] Proslava Dana obrtnika, poduzetnika i zaposlenika s područja naše župe

[POZIV] Proslava Dana obrtnika, poduzetnika i zaposlenika s područja naše župe

Dragi župljani, sugrađani, obrtnici, poduzetnici i zaposlenici!

I ove godine, u petak 31. siječnja 2020., obilježavamo spomendan sv. Ivana don Bosca, zaštitnika obrtnika i obrtničke mladeži. Ovaj dan se slavi i kao Dan obrtnika, poduzetnika i zaposlenika s područja naše župe.

Budući da je Tradicija obrtništva čvrsto urasla u povijesni identitet Ivanić-Grada, odlučio sam Vas, već tradicionalno 3. put, pozvati na sv. Misu pod kojom bismo preporučili Dragom Bogu vaš obrt, tvrtku, rad, radnike i one s kojima surađujete. Molit ćemo za mudro planiranje i vođenje tvrtke, blagoslovljen rad i uspjeh.

Program:

  • 1900misa u župnoj crkvi sv. Petra apostola
  • Nakon mise druženje i domjenak u župnoj dvorani

Radujem se susretu.

Dobro došli!

Vaš župnik,

vlč. Branko Koretić

Preuzmite pozivnicu


Ponešto o obrtništvu u Ivanić-Gradu

IVANIĆ – GRADIĆ KOJI SU STVARALI OBRTNICI…

Tradicija obrtništva čvrsto je urasla u povijesni identitet Ivanić-Grada. Najstariji arhivski podaci spominju naselje na mjestu današnjeg Ivanić Grada već u kasnom srednjem vijeku, no, za razliku od Kloštar Ivanića, čija je povijest vezana pretežito uz crkve i samostane po kojima je mjesto dobilo i današnje ime, Ivanić-Grad proteklih stoljeća dobiva prepoznatljivi pečat u vrijeme Vojne krajine, kad je na otočiću usred rijeke Lonje izgrađena vojna utvrda, buduća Ivanić Tvrđa, a uz nju je raslo civilno naselje obrtnika i trgovaca. Prema povijesnim izvorima, u Ivanić-Gradu se već početkom 19. stoljeća proizvodilo godišnje oko 20.000 komada zemljanog posuđa i više tisuća lakata platna različite debljine. Prema usmenoj predaji i naznakama u dokumentima iz jedine očuvane cehovske škrinje s područja Ivanić-Grada, izrađene prigodom dodjele listine cehovskih privilegija Cara Franje I. g.1826. obrtnicima s Poljane, vjerojatno su na području Ivanića djelovala čak četiri cehovska udruženja.

Odlukom cara Franje Josipa, 8. lipnja godine 1871. Ivanić dobiva status slobodnoga grada, a „Narodne novine” iz 1871. navode da “u Ivaniću živi mnogo obrtnika. Samih krojača ima do 50.”

O naselju obrtnika i trgovaca govore i nekadašnji nazivi ulica u povijesnoj jezgri Ivanić-Grada: Lončarska i Kovačka ulica, dok naziv Vlaška (kasnije Gospodska, a danas Kundekova) ulica govori o brojnim doseljenicima i razmjerno visokoj kulturi življenja u gradu.

Prva škola u Ivaniću osnovana je već 1750., prva brzojavna postaja godine 1872., a željeznica s postajom u Ivaniću gradi se 1899.

Vrijeme se mijenja, i obrtništvo našega grada bilježi razdoblja uspona i padova. Čini se da opet pomalo kreće uzlaznom linijom razvoja. Neka obrtnicima pri tom pomaže i zagovor sv. Josipa, zaštitnika inženjera i obrtnika, a zagovor sv. Ivana Bosca, svećenika koji je svoj život posvetio odgoju i obrazovanju mladih, posebno onih koji su živjeli na rubu siromaštva i u teškim obiteljskim prilikama, neka posebno prati mladež koja se u našem gradu školuje za obrtnička zanimanja i zvanja.

Pripremila: Vida Pust Škrgulja