Program proslave Petrova 2024. u župi sv. Petra u Ivanić-Gradu

Program proslave Petrova 2024. u župi sv. Petra u Ivanić-Gradu

Vjernici Župe sv. Petra u Ivanić-Gradu proslavit će u subotu 29. lipnja svetkovinu svog nebeskog zaštitnika. Misu ispred župne crkve u 11 sati predslavit će apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua.

Proslavi župne svetkovine prethodit će trodnevna duhovna priprava, od srijede 26. do petka 28. lipnja, koju će predvoditi župnik Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom Hrvoje Zovko, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik i kapelan Hrvatskog vojnog učilišta don Damir Stojić.

Svake večeri, prije mise u 19 sati, bit će molitva krunice, nagovor i euharistijsko klanjanje.

U sklopu proslave Petrova, u utorak 25. lipnja, s početkom u 19:30 u župnoj dvorani, prof. dr. Agneza Szabo održat će predavanje o povijesti župe i njenim istaknutim svećenicima.

Tijekom proslave bit će održan i V. susret povijesnih postrojbi RH na kojem će sudjelovati dvadeset šest postrojbi iz cijele Hrvatske. One će, zajedno s domaćim udrugama, klubovima i društvima, sudjelovati u svečanoj procesiji i središnjem misnom slavlju u subotu.

 

Program proslave Petrova 
Program započinje posebnim predavanjem koje će se održati u utorak 25. lipnja u 19:30. Predavanje pod nazivom “Iz povijesti Župe sv. Petra apostola u Ivanić-Grdu i o istaknutim svećenicima u čijem je žarištu Sluga Božji dr. Josip Lang” održat će prof.dr.sc. Agneza Szabo.
Nakon predavanja, nastavljamo s Trodnevnicom od srijede 26. lipnja do petka 28. lipnja. Svake večeri program započinje molitvom krunice u 18:25, nakon čega slijedi misa u 19:00, te nagovor i klanjanje.
Svaku večer predvodit će istaknuti svećenici i bit će obrađene posebne teme:
  • ????Srijeda: vlč. Hrvoje Zovko, magistar liturgijskih znanosti
    • Tema: Liturgija u životu i razvoju župne zajednice
  • ????Četvrtak: fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa
    • Tema: Caritas – Ljubav osposobljuje pojedinca za ugradnju u službu i život zajednice
  • ????Petak: don Damir Stojić, vojni kapelan
    • Tema: Duhovnost – zdravi duhovni razvoj za radosno i plodonosno zajedništvo
******
???? SUBOTA – 29. lipnja 2024. – Petrovo
U subotu, na samu svetkovinu sv. Petra apostola, bit će središnja proslava župnog zaštitnika i zaštitnika našeg grada te će središnju misu predvoditi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, predstavnik Svete stolice u našoj Domovini.
U sklopu proslave Petrova održat će se i V. susret povijesnih postrojbi Republike Hrvatske u Ivanić-Gradu, na kojem će sudjelovat će 26 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske. Postrojbe će, zajedno s našim udrugama, klubovima i društvima, sudjelovati u svečanoj procesiji i središnjoj svečanoj misi. Time će se na poseban način obilježiti dan župe i blagdan sv. Petra apostola, zaštitnika naše župe i Ivanić-Grada.
Program proslave u subotu 29. lipnja 2024.:
???? 09:30 – Procesija iz župnog dvorišta prema župnoj crkvi
???? 10:00 – Svečana misa koju će predvoditi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, predstavnik Svete stolice u našoj Domovini
????19:00 – Večernju misu predvodit će vlč. Branko Koretić, naš župnik
Poseban poziv aktivnim skupinama, udrugama, društvima i klubovima našeg Grada da susjeluju u procesiji sa svojim uniformama i obiilježjima!
Okupljanje je u subotu u 9:20 u župnom dvorištu.
Nakon mise, svi su pozvani na zajedničko druženje i okrjepu ispred župne crkve.
Zahvaljujemo svima unaprijed na sudjelovanju i vidimo se na na proslavi Petrova!