Svečana proslava blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković u župi

Svečana proslava blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković u župi

Priprema za blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković u našoj župi počela je trodnevnom pripravom koju je vodio vlč. Mario Šikić, dosadašnji supsidijar u župi bl. Alojzija Stepinca, u Budaševu kod Siska.

Naime, naš župnik vlč. Branko Koretić, s. M. Darija Lukić te dio župljana naše župe hodočastili su na Korčulu, u Blato – svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković povodom 100. obljetnice utemeljenja Družbe.

Svaki dan uoči svete mise molila se krunica s razmatranjma blaženice i litanije. Krunicu su predmolile s. M. Bogdana i s. M. Leticija te Poslanici milosrđa koje je u našoj župi osnovala s. M. Darija. Molili smo na nakane za duhovna zvanja, za sestre koje rade u misijama, posebno u Čileu i Peruu, za naše hodočasnike u Blato, za sve naše župljane i za našu domovinu.

Crkva je odisala duhom blaženice koji se osjetio među nama u molitvi, u sabranosti, zajedništvu i posebnom miru.

“Sve što postoji dar je Tvoje ljubavi…” riječi su naše blaženice koja je utemeljiteljica Družbe sestara Kćeri Milosrđa, a čije sestre u našoj župi djeluju više od osamdeset godina. Zahvalni smo njima i blaženici na njihovom djelovanju, snazi, vjeri i ljubavi koje donose među nas ljude, vjernike, laike.

Kroz trodnevnicu pratila su nas “Evanđelja po Mateju” kroz koja nas je vodio vlč. Mario Šikić, te nas podsjećao na smisao života, na smisao Ljubavi Kristove. Ljubav nas potiče na rast u vjeri. Potiče nas da prepoznamo Božju ruku, Božje djelo u našim životima, da prepoznamo da Bog po molitvama  tj. posredstvom drugih ljudi, osoba, svećenika…čini čuda, potiče i dotiče nas. „Tko ima vjeru ima i ljubav i tko ljubi on je u Bogu i Bog u njemu“, riječi su bl. Marije Propetog Isusa Petković. Sve što postoji je besplatan dar Božji, a ljubiti besplatnom ljubavi izvrstan primjer daje naša blaženica, naš biser Božje Ljubavi. Svi moramo spoznati, posvijestiti si, da gdje jesi i s kim jesi na svom Putu, da širiš besplatno Kraljevstvo Božje, po snazi Duha Svetog besplatno širiš ljubav Božju i iskustvo da si ljubljen. Isus sve nas besplatno ljubi, besplatno nas je otkupio od grijeha i od smrti, istaknuo je vlč. Mario.

Treći dan Trodnevlja završili smo pobožnošću svetom Josipu, koju uobičajeno imamo svake srijede u našoj župi.

Blagdan naše blaženice započeli smo Hvalama i Zazivima Vječnom Ocu, koje je ona sama sastavila i ostavila u nasljeđe svojoj Družbi. Pobožnost vječnom Ocu bila je najmilija Marijinom srcu. Njene iskazane molitve nebeskom Ocu, pouzdanje u nebeskog Oca i Božju providnost slavili smo kroz cijelu svečanu misu koju je predslavio vlč. Mihil Gojani iz Vrbovečke Dubrave. On je započeo misno slavlje pjesmom Izidora Poljaka:  “Planite b’jeli ognjevi duše”:

Neću da moji dani proteku

Mračni u tihu lijeć se r’jeku

Vječnosti.

Putove moje pjesan nek prati

Orla, što s plamenim suncem se brati,

Kuda koracam,

Hoću da bacam

Snopove zlatne svjetlosti…

I propovjed je bila protkana nitima Kristove Ljubavi i Križa, u duhu bl. Marije Propetog, po kome smo pozvani biti vrlo dobri i čisti srcem, ali promišljeni i pažljivi da bdijemo, da budemo ponizni jer Bog poniznima daje milost a oholima se protivi.

Završni čin mise bio je blagoslov relikvijama blažene Marije Propetog i blagoslov svakog pojedinog. Svaki dan misno slavlje smo završili slaveći pjesmom našoj blaženici “Biseru iz malog Blata”.

Na blagadan, nakon mise, nastavili smo naše druženje u pastoralnoj dvorani gdje smo proslavili imendan naše drage sestre Leticije koja je sama izvor ljubavi i mira i iz čije duše sije “Snop zlatne svjetlosti” kako je rekao pjesnik Izidor Poljak.

Tanja Novačić