Proslava sv. Aleksandra i imendana župnika vlč. Branka Koretića

Proslava sv. Aleksandra i imendana župnika vlč. Branka Koretića

Crkva 26. veljače slavi svetog Aleksandra, aleksandrijskog patrijarha i crkvenog naučitelja. Rodio se u III. stoljeću, oko 250, u gornjem Egiptu. Od djetinjstva je bio vrlo pobožan, a kao svećenik doživio je krvave progone careva Galerija i Maksimina. Patrijarhom je postao godine 313.

Postojani borac protiv krivovjerja, od 318. do 323. vodio je dogmatsku borbu protiv svećenika Arija koji je nijekao Kristovo božanstvo. Njegovo učenje Aleksandar je osudio brojnim pismima, od kojih su neka i sačuvana. Godine 321. izopćio ga je iz Crkve. Njegova uloga u vremenima arijanskog krivovjerja izuzetno je pozitivna i značajna.

S ovim svecem vjernici župe sv. Petra u Ivanić-Gradu nalaze poveznicu i rado ga se spominju jer na taj dan obilježavaju imendan župniku, vlč. Branku Koretiću. Stoga su se i u ponedjeljak, u 19 sati na euharistijsko slavlje, okupili u velikom broju. Ministranti i mladi pripremili su i na kraju mise prikazali zanimljivi skeč, Župniku za imendan. Njime su na humorističan način pokazali da slušaju župnikove propovijedi, često vrlo zanimljive i slikovite, ali i izrazili dobre želje i čestitku za imendan. Zaželjeli su Župniku, hrabrost, mudrost i neustrašivost na putu dobra, radost i puno osmjeha, ustrajnost u poniznosti, u poteškoćama vjeru u smisao ljubavi, te da još dugo ima zanimljive i korisne propovijedi. Zahvalili su što u svakom čovjeku i Božjem stvorenju prepoznaje dobro i lijepo. Nastupom su unijeli radost u župnu zajednicu, a vjerujemo i u Župnikovo srce. Nakon mise svi su se zajedno družili u župnom dvorištu, u radosnom i lijepom agape.