Održan svečani IV. mimohod povijesnih postrojbi Republike Hrvatske u sklopu proslave Petrova u Ivanić-Gradu

Održan svečani IV. mimohod povijesnih postrojbi Republike Hrvatske u sklopu proslave Petrova u Ivanić-Gradu

U subotu, 24. lipnja 2023. u Ivanić-Gradu, uoči proslave Petrova, dana župe i grada, okupile su se mnogobrojne povijesne postrojbe Republike Hrvatske i mimohodom kroz grad pokazale ljepotu povijesne i kulturne baštine hrvatskog društva. Svečani IV. mimohod održao se na mjestu nekadašnje Ivanić-Tvrđe, sjedišta samostalne kapetanije i posljednje obrane Zagreba kroz dva stoljeća Osmanlijskih osvajačkih ratova.

U sklopu mimohoda predstavilo se čak 27 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, oživljavajući tako naše bogato naslijeđe.

Nakon polaganja vijenca na Spomeniku hrvatskim braniteljima, predstavnici povijesnih postrojbi okupili su se u gradskom parku kako bi zajedno proslavili misu koju je predvodio mr. sc. Janko Lulić, kancelar sisačke biskupije.

Kako je i sam župnik, vlč. Branko Koretić rekao, kancelar Lulić uputio je vrlo nadahnute riječi i propovijed. Budući da se 24. lipnja slavi svetkovina rođenja sv. Ivana Krstitelja, propovijed je bila vezana uz važnost poruke koju je on pronosio riječju i životom. U uvodu je propovjednik naglasio kako se rođenje samo tri biblijske osobe slavi u Crkvi – Isusovo; Blažene Djevice Marije i sv. Ivana Krstitelja. Postavio je zatim pitanje koje se obično postavlja o svecima – po čemu je on poznat i poseban? Odgovor je uslijedio u razradi njegova života i poruke, ali odgovor je vrlo kratak i jednostavan: u jednostavnosti i poslušnosti. Što je, naglasio je i kancelar Lulić, i najteže. On nije činio čuda, nego je živio jednostavno i skrovito. Za razliku od neposlušnosti koja je korijen zla i koju nalazimo već na početku Biblije, sv. Ivan Krstitelj je primjer poslušnosti i zato preteča i put koji prethodi Isusu – jer je odbacivao svako zlo, sve što bi veličalo njega i sav život je bio posvećen slušanju Božje volje i upućivanja na Boga. Time je odbacio i najveću zamku i korijen mnogih zala – oholost; a ona vodi odbacivanju Boga i jačanja svijesti o vlastitoj moći koja onda vodi dalje u različite slabosti. Čovjek koji sve snage polaže u sebe postaje sam sebi bog, a kad  shvati da ne može sam raspolagati svojim životom, tad se da voditi od Boga. Slušati Boga i glas savjesti, „glas koji viče u pustinji“, jednostavna je i teška poruka, ali koju je moguće slijediti i odakle kreće i svaka promjena društva.

U nastavku mise molilo se i za budućnost Hrvatske i hrvatskog naroda te je pjesmom i molitvom spojena prošlost, sadašnjost i budućnost Hrvatske u slici ljepote njene baštine.

Gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, izrazio je ponos bogatom poviješću svoga grada: “Čast mi je što ste danas uveličali naš dan i dali mu poseban pečat te da nastavljamo tradiciju. Ivanić-Grad je nastao kao povijesna tvrđava u obrani Domovine, a za sva ova događanja u novijoj hrvatskoj povijesti uvijek je znao izroditi heroje i sinove našega naroda koji su branili našu zemlju.”

Zanimljivo je napomenuti da su tijekom ove manifestacije četiri nova člana svečano prisegnula gradonačelniku i ušla u sastav Povijesne postrojbe Grada Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić. Gradonačelnik je obišao sve postrojbe okupljene oko Spomenika 1000-godišnjici Hrvatskog kraljevstva, kojeg su podigli građani Ivanić-Grada prije 98 godina.

Uz mimohod, polaganje vijenaca i misu  održan je i bogat kulturni i zabavni program obilježio je dan. U sklopu proslave održana je i 10. Fišijada, natjecanje u pripremi najboljeg fiš-paprikaša na kojem je ove godine sudjelovalo pedesetak ekipa iz cijele Hrvatske, koji obilježava deset godina postojanja manifestacije “Branitelji gradu – da se ne zaboravi”.

Sretni smo što smo mogli ugostiti naše prijatelje i radujemo se novom susretu.

(Tekst pripremila: Valentina Šipuš; Izvori fotografija: Volim Ivanić, Župa sv. Petra apostola Ivanić-Grad)