U sklopu proslave Petrova prof.dr.sc. Agneza Szabo održala predavanje o povijesti crkve i župe sv. Petra u Ivanić-Gradu

U sklopu proslave Petrova prof.dr.sc. Agneza Szabo održala predavanje o povijesti crkve i župe sv. Petra u Ivanić-Gradu

Prof. dr. sc. Agneza Szabo održala je u srijedu, 21. lipnja 2023. predavanje o povijesti naše župe, ali još više crkve. U predavanju je istaknula mnoštvo kulturno-umjetničkih vrijednosti župne crkve sv. Petra apostola Ivanić-Grad.

Povijest župe veže se uz povijest Ivanić-Grada, i to njenu ulogu u Vojnoj krajini za obranu sjeverzapadnog dijela Hrvatske. U utvrdi je izgrađena kapela Sv. Ivana Krstitelja koja je služila za duhovne potrebe vojnika i njihovih obitelji. Kapela/crkva je kasnije preimenovana u crkvu sv. Ivana Kapistrana, franjevca koji se u 14. st. istakao u borbi protiv Turaka i koji je umro na glasu svetosti te je 200 godina kasnije i proglašen svetim. Prva obnova crkve u veću, župnu crkvu započela je u 19. st. (1848./1849.) obnovom prenesenog inventara iz vojne kapele, izgradnjom oltara sv. Florijana koji je bio patron Tvrđe Ivanić, obnovom glavnog oltara sv. Petra apostola te izgradnjom još dva pomoćna oltara (Sv. Ivana Nepomuka i Pohođenja Bl. Djevice Marije). Prof. dr. sc. Agneza Szabo iznijela je misao da je odabir sv. Petra apostola  za zaštitnika vezan uz vojnu povijest zajednice kojoj je trebao zaštitnik jakog karaktera i jake ličnosti u kojem se našao oslonac. Daljnje uređenje župne crkve veže se uz biskupa Juraja Haulika i biskupa dr. Jurja Posilovića kao značajnim donatorima. U 20. st. nabavljeni su kipovi sv. Petra apostola i sv. apostola Pavla iz Tirola. Najznačajniji doprinos crkvi, značajno za današnji izgled crkve veže se uz donaciju biskupa dr. sc. Jurja Posilovića, rođenog Ivanićanina i obnovi crkve 1909. godine za koju je darovao značajan iznos povodom svog svećeničkog jubileja.

Nakon ovog uvoda, prof. dr. sc. Agneza Szabo detaljno je opisala značajke interijera župne crkve. Poznavanje ovih informacija važno je kako bismo bolje poznavali svoj dom, ako crkvu doživljavamo kao Očev dom; ili za vrednovanje kulturne vrijednosti ivanićgradske crkve koja većinu gostiju očara svojom ljepotom. Zbog toga je dekretom proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske od strane Ministarstva kulture RH. U dekretu se obrazlaže da je crkva zbog bogatstva interijera rijetkost u cijeloj Hrvatskoj.

Cijelo predavanje možete pogledati u nastavku te na Facebook stranici župe pod kategorijom „Videozapisi“. Također, pisani dijelovi predavanja bit će objavljeni i na našim internetskim stranicama.

(Pripremila: Valentina Šipuš)