Uz svečanu misu i tribinu predstavljena knjiga “Liskovica – dvaput uništena župa” mons. Dr. Ante Orlovca

Uz svečanu misu i tribinu predstavljena knjiga “Liskovica – dvaput uništena župa” mons. Dr. Ante Orlovca

Uz svečanu misu i tribinu, u nedjelju 14. travnja u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu predstavljena je knjiga mons. Dr. Ante Orlovca “Liskovica – dvaput uništena župa”

Knjiga je to koja želi progovoriti o prošlosti Liskovice i o liskovčanima koji su je oblikovali na svojoj grudi. Inicijativa za knjigu došla je od fra Željka Bakovića, domaćeg sina, koji je u predgovoru  napisao:

„Neka po čitanju ove monografije zaživi sveta ostavština naših predaka u tvojoj sadašnjosti, a vi je puni ponosa prenesite u budućnost svojoj djeci. Ova će knjiga sačuvati spomen na našu prošlost, na sve vas koji ste rođeni i odrasli u Liskovici, a vi budite taj spomen drugima. Neka vam ova monografija bude poticaj da se prisjetite svega onoga što je vezano za Liskovicu, radosnih i tužnih događaja, nade i tjeskobe, za liskovački kraj i vaša ognjišta. Ne dopustite da se ta vatra ikada ugasi! Pričajte svojoj djeci i potomstvu odakle ste potekli, neka se preko vas i oni zaljube u našu rodnu bosansku grudu i stari, hrv

atski i katolički, liskovački kraj. Tu su naši korijeni i svetinje, crkva sv. Ilije, kapelica sv. Ane, naša liskovačka groblja, njive, naši putovi, zapravo svaki komad one zemlje koja je posvećena radom i trudom naših predaka.“

Fra Željko je nastavio: „Povijest nas uči i opominje da svoja sjećanja zabilježimo kako bi nadolazeće generacije osjetile poletnost i snagu nekadašnjeg život na ovim našim prostorima i tako ga opet oživjele.“

Stoga je zamolio dr. Antu Orlovca, vrsnog stručnjaka koji se već iskazao u pisanju monografija i povijesti župa Ваnjolučke biskupije. On se već neko vrijeme bavio prikupljanjem građe o Liskovici, pa je spremno prihvatio ovaj projekt pisanja monografije liskovačkoj župi sv. Ilije proroka. Objavljena je pod naslovom koji dobro ocrtava njezinu tešku sudbinu: „Liskovica dvaput uništena župa”.

Dr. Anto Orlovac je u uvodnim mislima ocrtao samu Liskovicu, kao tipičan gorski seoski kraj sjeverno od Jajca, a istočno od Mrkonjić-Grada, bogat šumama, livadama, pašnjacima, zelenilom i životom. A da je to područje bilo prikladno za život, svjedoče i brojni arheološki nalazi na području te župe i cijele okolice kojom je, jednim dijelom, prolazila i važna rimska cesta iz Dalmacije u Panoniju.

Liskovica je zaživjela kao župna zajednica 1880. godine, a Banjolučka biskupija utemeljena je 1881. Do tada je šezdesetak godina njezino područje pripadalo župi Varcar Vakuf (Mrkonjić-Grad).

Dvaput je ona potpuno spaljena, dvaput su tu ubijani nedužni ljudi, ponajviše žene, djeca i starci koji nisu mogli niti imali kamo bježati. A bili su prije na udaru nego vojnici različitih vojska. Jer vojske su organizirane, naoružane i vojnici se znaju braniti.

Sam sadržaj knjige pokazuje sveobuhvatnost i zaokruženu cjelinu obrađene teme koja ocrtava povijest i sadašnjost Župe Liskovica. Uz predgovor fra Željka Bakovića, tu su i uvodne misli autora mons. Dr. Ante Orlovca, zatim slijede poglavlja: Liskovica u starini; Povijest župe Liskovica; Uništenje župe u drugom svjetskom ratu (1941.-1945.) i spori opor

avak; Liskovačka župa i župnici  od 1955. Do 1992. godine; najnovije razdoblje župe. Zatim tu su i dodaci s popisom Žrtava drugoga svjetskog rata i poraća iz župe Liskovica; Kako su nestala neka hrvatska sela u banjolučkoj biskupiji, Općina Mrkonjić-Grad; Stanje duša župe Liskovica 1955. godine; Sjećanje vlč. Vinka Šolaje na svoje župnikovanje u Liskovici; Žrtve domovinskog rata iz župe Liskovica i na kraju Liskovačka elegija.

Treba zahvaliti liskovčaninu fra Željku Bakoviću na svesrdnom zauzimanju i podršci, te prikupljanju financijskih sredstava, podataka i fotografija, upravitelju župe Liskovica vlč. Darku Anušiću kao izdavaču ove knjige, donatorima i svima koji su doprinijeli da ovo djelo ugleda svjetlo dana, a najviše samom autoru dr. Anti Orlovcu, koji je s toliko ljubavi i ovu Župu učinio „vječnom“.

Knjiga je predstavljena u Ivanić-Gradu Župi sv. Petra apostola iz razloga što preko 60 obitelji iz Liskovice živi na području Župe i grada Ivanić-Grada. Na predstavljanju je sudjelovao don Darko Anušić, župnik iz Liskovice i vlč. Branko Koretić, župnik u Ivanić-Gradu.

(Autor većine fotografija: Zoran Ožetski)