Započinje došašće – pripremajmo se za Gospodinov dolazak!

Započinje došašće – pripremajmo se za Gospodinov dolazak!

Dragi župljani – danas započinje došašće, milosno vrijeme molitve i iščekivanja našeg Gospodina.

Papa emeritus Benedikt XVI. poziva nas: “Neka došašće bude vrijeme tišine u iščekivanju Gospodina”.  Stoga vas potičemo da u svojim obiteljima obnovite obiteljsku molitvu te gradite unutarnje blještavilo duše ispunjene vjerom u Gospodinov dolazak.

Sve koji mogu potičemo da tijekom došašća svoj dan započnu misama zornicama u 6 sati koje će se u našoj župi održavati tijekom cijelog došašća (od ponedjeljka do subote).

Vidimo se i dobro nam došli!


Započinje došašće. Mi vjernici trebamo biti svjesni da svako dobro dolazi samo od Boga te da je pravi i istinski mir samo onaj koji Bog ulijeva u ljudsko srce.

Zato kad zazivamo Gospodina da dođe, mi zapravo obećavamo da ćemo ukloniti sve zapreke njegovu dolasku. Posvetit ćemo se više molitvi. Sagledat ćemo svoj život da bismo vidjeli što nas to obeščašćuje, onečišćuje, što nas to odvlači od nas samih i od Boga u nama.

To je, vjerojatno, u prvom redu manjak vjere i pouzdanja u Boga i pretjerana briga oko ovozemnog života. Isus takvo naše stanje uspoređuje sa zrnom Božje riječi koje padne u trnje naše duše: Nadošle brige vremenite, zavodljivost
bogatstva i ostale požude uguše Riječ te ona ostane bez ploda (Mk 4,19).

Samo Bog i njegova milost mogu dati smisao našem životu i udijeliti mir našem vremenu. Htjeli bismo se zato ovoga došašća na poseban način otvoriti Božjoj riječi. Htjeli bismo se riješiti i naših grijeha i naših zlih nagnuća.

Zato: očistimo se. Obratimo se Bogu. Činimo dobro. Praštajmo. Dopustimo da nas obuzme Božja milost i Božji mir.

Tako ćemo, onda, radosno dočekati i proslaviti Božić koji je pred nama. Neka se na nama ispuni današnja riječ svetoga Pavla (1Kor 1, 3-9): Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!

Tako će na nama počinuti blagoslov i sami ćemo biti na blagoslov drugima.

dr. Zvonko Pažin