Izvještaj s duhovne obnove fra Stjepana Brčine održane uoči blagdana Svih svetih

Izvještaj s duhovne obnove fra Stjepana Brčine održane uoči blagdana Svih svetih

„Vjerujem u život vječni“ naziv je duhovne obnove koju je tijekom dva dana (30.10. – 31.10.2023.) u našoj župi predvodio fra Stjepan Brčina, franjevac konventualac iz Župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu.


Prvi dan duhovne obnove (30.10.2023.) započeo je molitvom krunice, a potom je nakon pozdravnog govora našeg župnika, velečasnog Branka Koretića, uslijedilo misno slavlje koje je predvodio fra Stjepan Brčina. Misnom slavlju su nazočili  velečasni Branko Koretić i velečasni Dražan Mirčić, župnik susjedne Župe svetog Maksimilijana biskupa iz Posavskih Brega.

Predmolitelj je započeo homiliju problematikom naših strahova i razlozima koji ih potiču. Strah postoji zbog pomanjkanja naše vjere. Potrebna nam je jasna vjera. Današnji su kršćani bez smisla života. Crkve su pune, ali s malo vjere. Stoga trebamo moliti Gospodina da u nama probudi vjeru. Fra Stjepan Brčina preuzima biblijski lik Jošue kojemu Bog obećaje: „Budi i odvažan i hrabar da sve učiniš vjerno!“ Mi smo zaboravili Božja obećanja: baština je tvoja, ti trebaš ući i uzeti taj dar. Mi imamo darove, ali zaboravili smo božja obećanja. Stoga nam ostaje samo strah. Predmolitelj govori o današnjim instant vjernicima koji nižu molitve prema određenim potrebama.

Otkud nedjelotvornost današnjih kršćana? Predmolitelj iznova uzima Jošuin lik. Kojemu je Gospodin rekao da treba biti u milosti, ne skretati ni desno ni lijevo, vođen knjigom Zakona. To znači da svaki odmak lijevo ili desno označava grijeh koji nam zatvara oči i onemogućuje djelovanje Duha Svetoga.

Kršćanin mora biti svjestan stalne Božje prisutnosti: „Odvaži se i budi hrabar jer kud god pođeš s tobom je Jahve, Bog tvoj.“  Neka nam Gospodin udijeli taj dar vjere!

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje  pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.


Drugi dan duhovne obnove (31.10.2023.) započeo je molitvom krunice, a potom misnim slavljem. Predmolitelj misnog slavlja, fra Stjepan Brčina, započeo je svoju homiliju postavljanjem pitanja nazočnim vjernicima: o čemu bi htjeli slušati? Tako je povezao dvije zanimljive teme: osobnu molitvu i dar Duha Svetoga.

Osobna molitva odnosi se na  naš odnos s Gospodinom u kojem dobivamo obećano: dar Duha Svetoga. Kad prekinemo osobnu molitvu, nismo povezani s Bogom. Molitva treba donositi plodove. Ukoliko nema plodova, valja mijenjati molitvu. Ona ne može biti odrađena, već molitva srcem. Ne možemo reći: „ Abba! Oče!“  bez Duha Svetoga. Važno je posvijestiti koji nas duh nosi na utakmicama i koncertima? Nama je potrebno krštenje vatrom Duha Svetoga, naša osobna Pedesetnica.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u molitvi za vatru Duha Svetoga  i promjenu srca. Potom je uslijedilo slavljenje i projekcija  filma o djelovanju mladih u Antunovskom hodu mladih. Druženje se nastavilo u župnom dvorištu uz vatru i pečene kestene.

Pripremila: Mirjana Banković-Malečić