Na blagdan Svih svetih blagoslovljeno novo zvono na kapelici sv. Marije Magdalene

Na blagdan Svih svetih blagoslovljeno novo zvono na kapelici sv. Marije Magdalene

„Sveci su naime riječ Božja prevedena u djelo.”Bl. Alojzije Stepinac

Svetkovina Svih svetih i ove godine u župi sv. Petra apostola proslavljena je u znaku dana zajedništva zemaljske i nebeske Crkve. Zajedništvo je zablistalo posebnim sjajem jer su se vjernici prije same svetkovine mogli duhovno pripraviti u organiziranoj duhovnoj obnovi. Stoga je i značenje same svetkovine bilo razumljivije, produhovljenije, kao i sudjelovanje na radosnim događajima koji se ostvaruju u župnoj zajednici. Posebna je radost bila kada je župnik vlč. Branko Koretić na euharistijskom slavlju u 11 sati, na kapelici sv.Marije Magdalene, na groblju Gornji Šarampov, blagoslovio novo zvono.

Danas nam je svanuo radostan dan kad ova crkva dobiva nova zvona. Tako nam se pruža prilika da ovim slavljem blagoslivljamo Gospodina. Zvona su na neki neki način povezana sa životom naroda Božjega: njihova zvonjava označava vrijeme molitve, skuplja puk na obavljanje liturgijskih čina, vjernike upozorava na značajnije događaje koji pogađaju radošću ili bolom ovu crkvenu zajednicu ili pojedine vjernike. (obrednik Blagoslova)

Zvona su uvijek zvuci nade i utjehe jer znamo i vjerujemo: naši pokojni nisu mrtvi, žive u Gospodinu i s Gospodinom. Stoga su ona poziv na molitvu, vjeru i trenutke u kojima znamo zastati u molitvi i predati svoj život i živote svojih bližnjih Gospodinu. Zaista, da ćemo uvijek živjeti s Bogom, u raju, u vječnoj ljubavi i radosti divno je i najljepše Božje obećanje, koje mu ne mogu konkurirati ni koja ni ičija ovozemaljska obećanja, rekao je župnik u propovijedi. Ima li boljeg i vrjednijeg obećanja za čovjeka? Cvijeće propada, svijeće se ugase, molitva i euharistija je trajni dar za put u život, u vječnost.

Poslije euharistijskog slavlja u 17 sati, vjernici, mladi i krizmanici sudjelovali su u već tradicionalnoj procesiji sa svijećama do centralnog groblja. Vjernicima je posebno dojmljiv ovaj događaj jer pjesmom i molitvom u tami noći svjedoče Krista, naše svijetlo, našu nada i utjehu. On je Božje obećanje milosrđa i spasenja svakom čovjeku i put k Ocu.