Mladi župe sv. Petra apostola iz Ivanić-Grada sudjelovali na 12. SHKM u Gospiću

Mladi župe sv. Petra apostola iz Ivanić-Grada sudjelovali na 12. SHKM u Gospiću

Na SHKM-u Gospiću mi je zaista bilo predivno. Mogli smo osjetiti Božju prisutnost i milost u svakom susretu. Vidjeti toliki broj mladih kako radosno slave Gospodina je doista motivirajuće i ohrabrujuće. L. K.

Bilo je jako lijepo. Zaista posebno iskustvo radosti i zajedništva. M. M.

Kad ovo doživiš znaš da postoji nešto ljepše i bolje od svega što svijet i moderno društvo daje. Toliko mladih koji vjeruju Bogu i u Njemu pronalaze smisao i radost svoga života. Predivno. N.N.

Zahvaljujemo Bogu na odazivu 40 mladih koji su 4. svibnja 2024. sudjelovali na SHKM u Gospiću na ponos svojoj župi ali i cijelom dekanatu jer su, možemo reći, bili jedini predstavnici. Mlade je vodio i pratio župnik, vlč. Branko Koretić koji je ustrajno poticao i pozivao mlade na prijavu za ovaj Susret. U današnjem svijetu mladi nailaze na mnogobrojne ponude od vrlo primamljivih do onih običnih: provesti dan bez plana, tumarajući od kauča do igrica, priznajući u sumrak dana poraz od dosade i besmisleno utrošenog vremena.

Ipak, ima onih koji se izdižu iznad običnoga, sposobni su učiniti u očima dugih ludost i rizik , prepustiti se avanturi: biti Kristov, živjeti svoju mladost i poslanje u zajednici, koja se zove Crkva i koja nudi toliko mogućnosti. Da to daje osobito ispunjenje, radost i zadovoljstvo posvjedočile su tisuće mladih u Gospiću, a naši mladi dijele ista iskustva.

U 6:00 bio je polazak do Otočca-župe domaćina gdje su mlade srdačno i gostoljubljivo primili domaćini. Osim što su krijepili tjelesne snage, pripremili su program, druženje, potom i kratko predstavljanje svih župa. Našu župnu zajednicu vrlo lijepo i zanimljivo je predstavila Ivana Cota. Nakon toga mladi su pošli u Gospić, na trg Grada, gdje je bio pripremljen program, sudjelovali su u procesiji, a zatim vrhunac Susreta- euharistijsko slavlje. Svi su  mladi složni kako će još dugo u srcu nositi i pamtiti iskrene i tople riječi homilije biskupa mons. Tomilsava Rogiča. (https://ika.hkm.hr/novosti/propovijed-biskupa-rogica-na-12-susretu-hrvatske-katolicke-mladezi/ )

Biskup je pozvao mlade riječima pape Franje koje je papa izgovorio mladima u Lisabonu: „Ustanite!”. Trgnimo se od sna, izađimo iz ravnodušnosti, otvorimo rešetke zatvora u koji smo se ponekad zatvarali, da svaki od nas uzmogne otkriti svoj poziv u Crkvi i svijetu i postati hodočasnik nade i mirotvorac! Neka nas u našem životu pokreće strast i s ljubavlju se brinimo za ljude oko sebe i okolinu u kojoj živimo. Ponavljam: imajte hrabrosti uključiti se!

Na kraju homilije Biskup je rekao mladima: Budite Kristovi sijači vedrine, nade i radosti – Amen!

Vjerujemo i nadamo se da će i naši mladi truditi se ispuniti ovaj poziv, a o tom svjedoče i dojmovi izrečeni na početku teksta kao i mnogi, skriveni u srcima mladih. Možemo samo iznova ponoviti:

Bogu hvala na ovom prekrasnom iskustvu radosti, zajedništva, župniku Branku na organizaciji, upornosti i zalaganju i svima koji su bili dio ove priče, bilo sudjelovanjem, praćenjem, molitvom, poticajima.