Petrovo 2024. – Proslava župnog zaštitnika sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu

Petrovo 2024. – Proslava župnog zaštitnika sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu

U subotu, 29. lipnja 2024., Župa sv. Petra apostola iz Ivanić-Grada svečano je obilježila blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Petra apostola. Središnje misno slavlje, koje je započelo u 10 sati ispred župne crkve, predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup mons. Giorgio Lingua. Njegov dolazak jedan je od najistaknutijih događaja naše župe, jer se radi o papinom izaslaniku u našoj Domovini, što je na poseban način uveličalo ovu značajnu proslavu.

Proslavi je prethodila svečana procesija, koja je započela u 9:30 sati iz župnog dvorišta i nastavila se kroz šetnicu i ulice Grada prema župnoj crkvi koja je trenutno u obnovi. U procesiji su sudjelovale povijesne postrojbe, domaće udruge, klubovi i društva, vjernici i hodočasnici pridonoseći svečanom ozračju.

Ova proslava bila je i uvod u obilježavanje 220. obljetnice osnutka župe, koja će se svečano proslaviti tijekom jeseni ove godine. Župa izražava duboku zahvalnost prije svega Bogu na svima milostima koje su ovih dana pridonijele duhovnoj izgradnji naše zajednice i našeg Grada. Župa se posebno zahvaljuje i nadbiskupu mons. Lingui što je prihvatio poziv i svojim prisustvom uveličao proslavu dana župe i župnog zaštitnika svetog Petra, i to na sam blagdan dan apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla.

Župa također zahvaljuje svećenicima koji su predvodili trodnevnicu – vlč. mr. sc. Hrvoju Zovku, fra Tomislavu Glavniku i don Damiru Stojiću – kao i prof. dr. sc. Agnezi Szabo na predavanju.

U sklopu proslave Petrova održan je i, sada već tradicionalan, V. susret povijesnih postrojbi Republike Hrvatske u Ivanić-Gradu, na kojem je sudjelovalo 26 postrojbi iz cijele Hrvatske i koje svake godine uveličavaju proslavu dana župnog patrona i zaštitnika Ivanić-Grada. Postrojbe su, pod vodstvom domaće postrojbe Povijesna postrojba – 10. Satnija Ivanić, zajedno s domaćim udrugama, klubovima, društvima, vjernicima i hodočasnicima sudjelovale u svečanoj procesiji i središnjem misnom slavlju.

Večernju misu u 19 sati predvodio je župnik Branko Koretić, čime je završeno slavlje ovog važnog dana za našu župu i cijeli Ivanić-Grad. Nakon mise, svi prisutni su pozvani na zajedničko druženje i okrjepu u župnom dvorištu, čime je zaokružena ova lijepa i značajna proslava.

Zahvalni smo Dragom Bogu na radosti, miru i svim milostima trodnevne priprave i same svetkovine, zahvaljujemo i svim župnim suradnicima i svim skupinama naše na predanom i požrtvovnom radu i pomoći. Hvala Gradu Ivanić-Gradu, gradonačelniku i suradnicima, gradskim institucijama na podršci i pomoći oko organizacije samog slavlja i procesije.
Zahvaljujem svima od srca na svakom doprinosu u proslavi našeg župnog blagdana, sv. Petra apostola, zaštitnika naše Župe i Grada.