Sisački biskup Vlado Košić predvodio misu zahvalnica za pučke misije u Ivanić-Gradu

Sisački biskup Vlado Košić predvodio misu zahvalnica za pučke misije u Ivanić-Gradu

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 18. veljače u Maloj dvorani POU Ivanić-Grad misu zahvalnicu za održane pučke misije u ovoj župi. Od 11. veljače predvodili su ih salezijanci: don Damir Stojić, don Mihovil Kurkut, don David Leskovar i don Tomislav Lukač, a tijekom proteklog tjedna misionari su se uz župljane posebno susreli i sa župnim suradnicima, mladima, krizmanicima i prvopričesnicima te njihovim obiteljima.

Na početku sve okupljene je pozdravio biskup Košića čestitavši župniku vlč. Branku Koretiću na inicijativi i brizi za duhovno dobro svojih vjernika, a što ove misije i pokazuju. „Danas ovim slavljem želimo zahvaliti Bogu na danima obnove ali i korizme pred nama koji su nam prilika da osim o sebi i svom životu razmišljamo i našem odnosu prema bližnjima. Dadnimo zato Bogu u ruke svoj život da Duh Sveti ispuni naše srce i da nas vodi putevima dobra“.

U homiliji biskup osvrnuo na pročitano Evanđelje po Marku koje govori kako je Isus nakon pustinje otišao u Galileju kako bi propovijedao evanđelje Božje. „On tamo započinje svoje javno djelovanje. Njegova je propovijed bila: Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju. U srijedu je bila Pepelnica i posipajući se pepelom, tim znakom pokore, čuli smo upravo riječi Obrati se i vjeruj evanđelju. Zanimljivo sveti Marko na početku svog Evanđelja kaže: Evanđelje Isusa Krista, Gospodina našega. Upravo sami bibličari kažu da te riječi treba tumačiti na više načina. Jedan je da je to doista početak Isusovog evanđelja, ali također da to znači da je to početak Evanđelja koje jest Isus Krist. Tako da kada govorimo riječi obrati se i vjeruj evanđelju mi zapravo govorimo obrati se i povjeruj Isusu Kristu. Doista one nas pozivaju da povjerujemo kako je on došao spasiti nas. Zato je i postao jedan od nas, hodao ovim svijetom i preuzeo našu sudbinu, a kako bismo mi na kraju, zajedno s njim, ušli u njegovu proslavu“, poručio je biskup.

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige Postanka koje govori o Savezu Boga s Noom, biskup je ustvrdio kako ono govori o novom životu. „Nakon stvaranja Bog se razočarao u ljude. Ipak nije odlučio sve uništiti već spasiti čovjeka te time dati poruku da se on brine za ljude i za sva stvorenja. Noa je tu bio kao izabranik Božji jer nije činio zlo dok se sav svijet iskvario. Zato je dobio zadaću napraviti arku gdje je stavio predstavnike životinjskih vrsta i, kao što kaže sv. Petar, zato se u korablji spasilo osam duša. To su bili Noa i njegova žena te njegovi sinovi i snahe, a sve drugo je bilo topljeno i voda je sve odnijela. Sveti Petar govori da je to pralik krštenja i da je taj potop znak krštenja kojeg je Isus donio da bi krštenje odnijelo grijeh. Tako svaki čovjek u svom krštenju doživljava na neki način potop i čišćenje koje je Bog na početku učinio da udalji od čovjeka grijeh i da ga spasi od zla te da mu dadne novi život. Svi smo mi po toj krsnoj vodi potopa oslobođeni zla. Ta korablja u kojoj se ona spasili označava i samog Isusa Krista. On je ta naša sigurnost i oni koji su bili u korablji ti su se spasili, oni koji nisu, oni su propali. Biti u njegovu zagrljaju, nošeni njegovom ljubavlju i Duhom znači biti u zajednici spašenih“, rekao je biskup dodavši kako je korablja i znak Crkve – zajednice spašenih koje lađa vodi u vječni život.

Nakon popričesne molitve biskupu je na 25. obljetnici biskupstva u ime svih župljana čestitao župnik Koretić, a zatim su ministranti izveli i kratki skeč o životu biskupa Vlade.

Nakon mise biskup se zajedno s župnikom Koretićem i dr. Milom Marinčićem susreo s Ivanić-Gradskim gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom, a jedna od tema susreta bilo je postavljanje spomenika slugi Božjem biskupu Josipu Langu.

(Tekst i fotografije preuzete s internetskih stranica Sisačke biskupije, preuzeto 18. veljače 2024.)